Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij
Uporaba znaka Dobrot slovenskih kmetij
S sodelovanjem na festivalu Dobrote slovenskih kmetij in z uporabo znaka Dobrot slovenskih kmetij ponudniki zagotavljajo kupcem kakovost nagrajenih izdelkov. Izdelke ocenjuje strokovna komisija, na podlagi česar so vsako leto podeljena zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost. Znaki kakovosti za nagrajeni izdelek se lahko uporabljajo tri leta od podelitve priznanja. Nagrajeni izdelki, ki se oglašujejo in predstavljajo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, se morajo dati na ocenjevanje najmanj enkrat v treh letih.
Za podrobnejše informacije in sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij kontaktirajte vaše svetovalce za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda. Za nakup in pridobitev znakov kakovosti smo dosegljivi na e-naslovu: barbara.herga@kgz-ptuj.si ali tel. št.: 051-676-065.
Spoznajmo sheme kakovosti
Zaščitena označba porekla (ZOP) |
||
Zaščitena geografska označba (ZGO) |
||
Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP) |
||
Izbrana kakovost (IK) |
||
Ekološki pridelki in živila |
| |
Višja kakovost | ||
Integrirana pridelava |
Več si lahko preberete TUKAJ.
Obvestilo o vstopu sektorja mleka v novo programsko obdobje 2023 – 2025
15. 12. 2022
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS obvešča, da SEKTOR MLEKA nadaljuje s plačevanjem prispevka za namen promoviranja po že utečenem postopku in promocijskimi aktivnostmi tudi v letih 2023, 2024 in 2025.
Izšla je knjiga: Začimbe in dišavnice – slovenski kulinarični vodnik
14. 12. 2022
Pa jo imamo, našo dolgo pričakovano knjigo Začimbe in dišavnice – slovenski kulinarični vodnik. V njej je raznolikost Slovenije opisana skozi zgodbe zelišč, ki jih lahko uporabljamo kot začimbe in dišavnice pri pripravi vsakdanjih ter prazničnih jedi, različnih gospodinjskih opravilih in kot domača zdravila. Gre za priročnik in knjigo receptov jedi kmečkega vsakdana in praznikov.
Razpis za sodelovanje na 34. državnem ocenjevanju DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ
12. 12. 2022
Tako kot v preteklih letih bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije, podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.
Svetovni dan tal: »Tla, kjer se hrana začne«
05. 12. 2022
Danes praznujemo svetovni dan tal, ki ga je leta 2013 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Razpis za sodelovanje na 34. DRŽAVNEM OCENJEVANJU DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2022 - kmalu
17. 11. 2022
Pričele so se že priprave na 34. OCENJEVANJE DOBROT SLOVENSKIH KMETIJ 2022.
Izbrana kakovost – Slovenija
07. 11. 2022
Slovenski pridelovalci in predelovalci hrane ter trgovci se zavedajo, da je jasna informacija o izvoru surovin za potrošnika zelo pomembna. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov je lažje tudi zaradi sheme kakovosti »izbrana kakovost«.
18. novembra 2022 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk
03. 11. 2022
9 namigov proti odpadni hrani
10. 10. 2022
Kaj je odpadna hrana?
Je vsa hrana, ki se zavrže, čeprav je še užitna. Kdar se hrana v hladilniku pokvari, ker je ne poješ pravočasno ali kadar si preveč naložiš na krožnik in ostanke zavržeš, namesto, da bi jo pozneje pojedel, gre za odpadno hrano.
Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi
04. 10. 2022
V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh, zelenjava ali sadje. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov in hkrati tudi prihranimo.
Kdaj in kako pospravljati poletno zelenjavo?
26. 09. 2022
Spravilo pridelkov zelenjave je krona celotnega do sedaj vloženega našega dela z zelenjavo. Zato ne smemo vsega do takrat narejenega uničiti s prepoznim ali prezgodnjim spravilom. O spravilu in terminih zanj zato razmišljamo že ob setvi in sajenju zelenjave, ko sadimo različne vrste in znotraj teh sorte ali hibride, ki se med seboj razlikujejo po tem kdaj dosežejo stopnjo zrelosti, ki je primerna za spravilo iz pridelovalnih površin. Tudi pri poletnem spravilu zelenjave tako upoštevamo nekaj osnovnih pravil in zahteve za spravilo sveže zelenjave so: zrelost in ne prezrelost, notranja in zunanja kakovost, ohranitev svežine, trajnost pridelka v skladišču.
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
21. 09. 2022
Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko varnost.
Zelene verige - Borza ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani
12. 09. 2022
Minuli petek je na Gospodarskem razstavišču potekala borza lokalnih živil. Ponudniki pridelanih/predelanih živil so se predstavili predstavnikom javnih zavodov.
Prijava v šolsko shemo za šolsko leto 2023/2024
06. 09. 2022
V aplikaciji za elektronski vnos vlog je odprt razpis za oddajo vlog za odobritev vlagatelja za pomoč šoli za šolsko leto 2023/2024.
Okusne jedi
05. 09. 2022
Predstavljamo vam nekaj aktualnih receptov jedi, predvsem sezonske, ki si jih lahko pripravimo v tem času.
Poletna setev nizkega fižola in spravilo poletnih pridelkov zelenjave
30. 08. 2022
Kako poleti posejati semena nizkega fižola za jesensko spravilo strokov? O oskrbi poleti posajenih solat in radičev ter o pravočasnosti spravila plodovk - primer kumar in bučk ter o spravilu drugih zelenjadnic iz vrta, npr. zelja, blitve in korenčka. V prispevku najdete nadaljnje napotke o poletni oskrbi paradižnika posajenega v loncih na terasi, ko je v času zorenja želja poskrbeti za dolgo sezono v jesenski čas. Podani so tudi nasveti o gnojenju s kalcijem in o zalivanju ter ali in kako odstranjevati stare liste na paradižnikovi rastlini.
34. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ
22. 08. 2022
Začenjajo se priprave že na 34. FESTIVAL DOBROTE SLOVENKIH KMETIJ, ki bo potekal od 19.-21. maja 2023 v Minoritskem samostanu na Ptuju.
Zelišča za suha rastišča - Zelišča, ki dobro prenašajo sušne razmere in njih koristna uporaba
15. 08. 2022
V prispevku so opisana zelišča, ki dobro uspevajo v naših klimatskih pogojih in nam z ustrezno oskrbo tudi dajejo dobre rezultate ter širok spekter uporabe za različne namene (v kulinariki, v ekološki pridelavi, v kozmetiki, ….). So medovite rastline, ki pomembno bogatijo čebeljo pašo.
Pridelava in oskrba zelenjave
08. 08. 2022
Predstavljamo vam nekaj uporabnih prispevkov na temo pridelave zelenjave.
Katalog nagrajenih izdelkov Dobrot slovenskih kmetij 2022
14. 07. 2022
Predstavitev slovenskih ponudnikov, dobitnikov zlatega, srebrnega in bronastega priznanja 2022, ki izpolnjujejo pogoje za trženje.
Ali veste kako pravilno shranjevati sire doma? 🧀 🧀 🧀
11. 07. 2022
Izbrana kakovost tudi za drobnico
27. 06. 2022
Po večletnih prizadevanjih Zveze društev rejcev drobnice Slovenije in KGZS je sedaj tudi za meso in mesne izdelke drobnice možno pridobiti certifikat Izbrana kakovost (https://www.gov.si/novice/2022-06-07-v-shemo-izbrana-kakovost-vstopil-tudi-sektor-drobnice/).
Hrana ni za v smeti
20. 06. 2022
Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.
Predstavljamo vam Priporočila za ukrepanje na področju preprečevanja odpadne hrane.
Borza Zelene verige
13. 06. 2022
Pridelovalci hrane, ki želijo svojo hrano prodati javnim šolskim zavodom in slovenskemu gostinstvu ter turizmu, se lahko pridružijo borzi Zelene verige – borzi ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani. Projekt podpira tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Dopolnilna dejavnost v čebelarstvu
02. 06. 2022
Izdelki iz čebeljih pridelkov kot dodana vrednost
Živimo v času zavedanja, da je poseganje po lokalni hrani koristno tako za nas, kot za celotno družbo. Kmetje z boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti in delovnih moči zvišujejo dodano vrednost pridelkom tako, da jih predelajo v raznolike visokokakovostne izdelke. Razvoj dopolnilnih dejavnosti tako omogoča nove podjetniške priložnosti, odpiranje novih delovnih mest, s tem pa tudi večjo dohodkovno preskrbljenost. Prednost je tudi v primeru opravljanja sezonske dopolnilne dejavnosti, kar nam zmanjšuje višino obveznih izdatkov na letni ravni, le-ta se lahko opravlja največ 6-mesecev neprekinjeno.
Rezultati ocenjevanja 2022
24. 05. 2022
Predstavljamo vam rezultate ocenjevanje Dobrote slovenskih kmetij 2022.
Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij
21. 05. 2022
Po času epidemije, ko je bilo srečevanje omejeno, je dogodek ponovno zaživel v vsej svoji povezovalni toplini. Dogodek od ljudi, za ljudi. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij, v zgornjem nadstropju si je možno ogledati razstavo. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.
Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo
16. 05. 2022
Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja
VIDEO posnetek iz predavanja DSK bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov
13. 05. 2022
V mesecu maj smo izvedli pridevanje z naslovom Dobrtoe slovenskih kmetij - bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov.
33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ
10. 05. 2022
Vabljeni na Ptuj na 33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ, ki bo potekal od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju.
S kmetije za vas
03. 05. 2022
Še je čas za prijavo na akcijo S kmetije za vas, ki jo organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis.
Z zbornico ceneje na sejmu MOS 2022
03. 05. 2022
Tudi letos vam Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z organizatorjem sejma Celjskim sejmom ponuja možnost cenejšega nastopa na sejmu MOS v Celju, ki bo letos od 14. do 18. septembra 2022 na celjskem sejmišču.
Čemaž
28. 04. 2022
Čemaž je zaradi lastnosti, blagodejnih za zdravje, pa tudi zaradi kulinarične mode med ljudmi čedalje bolj priljubljen. Vendar morajo biti nabiralci čemaža posebej pozorni, da ga ne zamešajo s strupenimi šmarnicami, jesenskim podleskom ali belo čmeriko. Te zamenjave so lahko najbolj usodne in v Sloveniji niso samo teoretična nevarnost, temveč se vsako leto kdo zastrupi z njimi.
Dan brez zavržene hrane
25. 04. 2022
Letos smo 24. aprila že drugič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.
Svetovni dan Zemlje
22. 04. 2022
Danes 22. aprila poteka svetovni dan Zemlje, pod sloganom: Vlagajmo v naš planet!
Svetovni dan čebel - 20. maj
21. 04. 2022
Danes obeležujemo peto obletnico svetovnega dneva čebel. Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Velikonočni prazniki in dobrote
12. 04. 2022
Pred nami so velikonočni prazniki in na mizah dobrote iz slovenskih kmetij.
Svetovni dan zdravja
07. 04. 2022
Danes obeležujemo svetovni dan zdravja. Podprimo lokalnega kmeta, ki prideluje in predeluje odlična živila.
Ričkovo olje
24. 03. 2022
Hladno stiskano ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja v domači stiskalnici. Ima prijeten vonj in nekoliko pekoč okus po repi in hrenu, saj spada v skupino križnic. Je zlato rumene barve. Za liter ričkovega olja potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen. Odlikuje se po visoki vsebnosti večkrat nenasičene alfa-linolenske maščobne kisline (omega 3 – 31g) in predstavlja naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
OLJE OLJNE OGRŠČICE
16. 03. 2022
Oljna ogrščica (Brassica napus L. B. n. var oileifera) je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 38 – 50 % olja, 15 – 25 % beljakovin, 11 – 16 % vlaknine, 7 – 8 % pepela in 6 – 9 % vlage. Glede imena oljna repica ali oljna ogrščica je popolna zmeda. Pravilno slovensko je oljna ogrščica. Zmeda v poimenovanju je posledica bližine srbščine in hrvaščine, v obeh teh jezikih je namreč ravno nasprotno: kar je po slovensko ogrščica, je po hrvaško in srbsko repica. Prav zato oljno ogrščico zamenjujejo za oljno repico. Seveda je tudi iz te možno stisniti olje, vendar je to uporabno le v tehnične namene. Zato imamo pri nas kot jedilno olje samo olje oljne ogrščice in nikakor ne repično.
Slika 1: Seme oljne ogrščice (B. Brodnjak)
Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre
08. 03. 2022
Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka.
Poziv dobaviteljem živil v javne zavode - bodite pozorni pri doslednem navajanju podatkov na dobavnicah in računih
18. 02. 2022
Zaradi sprememb Zakona o kmetijstvu, se na vse pridelovalce hrane, ki dobavljate živila javnim zavodom, obračamo s prošnjo, da dosledno navajate podatke na dobavnicah in računih. Spremembe zakona namreč prinašajo večji nadzor nad realizacijo javnih naročil ter predpisujejo visoke kazni.
Naj pustni ptujski krof
17. 02. 2022
V četrtek, 17.2.2022, je na KGZS Zavodu Ptuj potekalo 2. ocenjevanje za NAJ PUSTNI PTUJSKI KROF
Letošnje Dobrote slovenskih kmetij so v znamenju našega odličnega olja
17. 02. 2022
BUČNO OLJE JE ZDRAVO ZA SRCE
Povabilo k likovnemu natečaju v sklopu 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij
11. 02. 2022
Spoštovani ravnatelj/ravnateljica!
V sklopu zaključne prireditve 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij, ki bo potekal v času od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju, vabimo k sodelovanju na likovni natečaj. Letošnja tematika zajema raznovrstna olja, zato je likovni natečaj naslovljen: «OD CVETA DO OLJA«.
Predstavljamo vam 1. del kataloga Dobrot slovenskih kmetij 2022
07. 02. 2022
Katalog nagrajenih izdelkov, ki izpolnjujejo pogoje za trženje za leto 2022.