Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij
Uporaba znaka Dobrot slovenskih kmetij
S sodelovanjem na festivalu Dobrote slovenskih kmetij in z uporabo znaka Dobrot slovenskih kmetij ponudniki zagotavljajo kupcem kakovost nagrajenih izdelkov. Izdelke ocenjuje strokovna komisija, na podlagi česar so vsako leto podeljena zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost. Znaki kakovosti za nagrajeni izdelek se lahko uporabljajo tri leta od podelitve priznanja. Nagrajeni izdelki, ki se oglašujejo in predstavljajo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, se morajo dati na ocenjevanje najmanj enkrat v treh letih.
Za podrobnejše informacije in sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij kontaktirajte vaše svetovalce za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda. Za nakup in pridobitev znakov kakovosti smo dosegljivi na e-naslovu: barbara.herga@kgz-ptuj.si ali tel. št.: 051-676-065.
Spoznajmo sheme kakovosti
Zaščitena označba porekla (ZOP) |
||
Zaščitena geografska označba (ZGO) |
||
Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP) |
||
Izbrana kakovost (IK) |
||
Ekološki pridelki in živila |
| |
Višja kakovost | ||
Integrirana pridelava |
Več si lahko preberete TUKAJ.
Priročnik o zelenjavi in sadju, namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju za izvajanje spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti Šolske sheme EU
28. 12. 2021
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo e-priročnik o zelenjavi in sadju, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju za izvajanje spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti Šolske sheme EU »Slastno, hrustljavo, zdravo«.
Naj bo ČAROBNO in CVETOČE 2022
21. 12. 2021
Zakaj pa ne bi obdarovali bližnjih z dobrotami s slovenskih kmetij?
08. 12. 2021
Prihaja čas obdarovanj pred novim letom. Dostikrat se je težko odločiti, kaj izbrati, da bo darilo izrazilo pozornost in spoštovanje do obdarovanega?
Dober odziv na jesenskem roku DSK
03. 12. 2021
Letos je prvič potekalo zbiranje vzorcev in ocenjevanje za dobrote slovenskih kmetij v jesenskem času. Po besedah vodje organizacijskega odbora Petra Pribožiča je bil odziv dober.
V petek, 26.11. bo potekal svetovni dan oljk
22. 11. 2021
Oljkarstvo je na Primorskem tradicionalna kmetijska panoga. Zajema pridelavo oljk (plodov) v oljčnikih in predelavo oljk v oljčno olje ter namizne oljke. Trženje oljčnega olja zahteva uporabo tržnih standardov, kar je pomembno zaradi označevanja proizvodov in varstva potrošnikov.
Za olivno olje pravijo, da je zdravo tekoče zlato iz mediterana.
Čestitke pridelovalcem hrane in dober tek s slovenskim zajtrkom!
19. 11. 2021
»Vsak dan posebej, še posebej pa danes, tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga že enajsto leto začenjamo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, smo lahko kmetje ponosni, da sodelujemo pri zagotavljanju nacionalne prehranske varnosti.
Akcija Tradicionalni slovenski zajtrk je v več kot desetih letih prerasla prvotne okvire in postal vseslovensko gibanje podpore lokalno pridelani hrani.
Čestitke pridelovalcem hrane in dober tek s slovenskim zajtrkom,« ob letošnjem dnevu slovenske hrane sporoča predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.
Predsednik KGZS sodeloval na dogodku za novinarje Tradicionalni slovenski zajtrk
16. 11. 2021
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je danes sodeloval na dogodku za novinarje, ki ga je ob bližajočem dnevu slovenske hrane in akciji Tradicionalni slovenski zajtrk organizirala Zadružna zveza Slovenije.
MARTINOVO, DAN, KO SE MOŠT SPREMENI V VINO
11. 11. 2021
Martinovanje v Sloveniji predstavlja najbolj razširjeno praznovanje, ki je povezano z vinom in vinsko kulturo. Martinovo ali god svetega Martina praznujemo 11. novembra, ko se mošt spremeni v vino. Vse pogosteje lahko tudi slišimo, da se martinovo ne slavi le na ta dan, ampak kar celi teden. Do tega dneva še mošt obravnavamo kot grešno in nečisto vino, ki se z blagoslovom, katerega na šaljiv način opravi moški, preoblečen v škofa, spremeni v pravo vino.
Čas je za spremembo položaja kmeta v verigah preskrbe hrane, postanite ambasador projekta COCOREADO
09. 11. 2021
Projektna raziskovalna skupina Instituta Jožef Stefan, ki jo vodi prof. dr. Marko Debeljak, namenja veliko pozornosti ustvarjanju poslovnih priložnosti za mlade, ki živijo in delajo na podeželju. Njihova želja je pomagati soustvarjati inovativne rešitve v premagovanju ovir, s katerimi se pridelovalci hrane soočajo pri odgovorni oskrbi potrošnikov.
VKLJUČITE se v sheme kakovosti
08. 11. 2021
Objavljen je 6. javni razpis za podukrep 3.1 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti v letu 2021, v okviru katerega bo možno povračilo stroškov certificiranja.
Foto utrinki 32. festivala Dobrote slovenskih kmetij 2021
29. 10. 2021
Pred vami so fotografije 32. festivala Dobrote slovenskih kmetij 2021.
16. OKTOBER - SVETOVNI DAN HRANE
17. 10. 2021
»Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje« je geslo letošnjega, že 41. svetovnega dneva hrane.
Po včerajšnjem svetovnem dnevu kmetic, se danes obeležuje svetovni dan hrane, ki ji skozi leta pripisujemo vedno globji pomen.
15. oktober - Dan kmetic
15. 10. 2021
Združeni narodi so leta 1996 15. oktober razglasili za svetovni dan kmetic, ki letos poteka pod geslom: " Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse."
1. del RAZPISA ZA SODELOVANJE NA 33. DRŽAVNEM OCENJEVANJU PREHRANSKIH IZDELKOV
14. 10. 2021
KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejamo v okviru FESTIVALA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 33. državno ocenjevanje prehranskih izdelkov.
1. del
RAZPISA
ZA SODELOVANJE NA 33. DRŽAVNEM OCENJEVANJU
PREHRANSKIH IZDELKOV
Ocenjevanje izdelkov Dobrot slovenskih kmetij za leto 2022 se začne že jeseni
14. 10. 2021
Da boste vaše kakovostne izdelke lahko čimprej označevali z znakom dobrote slovenskih kmetij smo se odločili, da bomo nekatere skupine izdelkov ocenili že v jesenskem času. Izdelke bodo ocenjevale strokovne komisije, podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.
razpisa za sodelovanje na 33. državnem ocenjevanju
DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2022
29. SEPTEMBER JE SVETOVNI DAN ŠOLSKEGA MLEKA
29. 09. 2021
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je za svetovni dan šolskega mleka izbrala zadnjo sredo v septembru, letos je to 29. september. S svetovnim obeleževanjem dneva šolskega mleka je FAO začela leta 2000, s tem dnem pa želijo ozaveščati svetovno javnost o pomenu mleka v prehrani otrok in mladih.
Ekološki dan Evropske unije bo 23. september
24. 09. 2021
Včeraj je bila v Bruslju podpisana deklaracija, s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Deklaracijo je (so)podpisal predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo, minister dr. Jože Podgoršek, skupaj s komisarjem EU za kmetijstvo Januszem Wojciechowskim ter poslancem Evropskega parlamenta Benoitom Lutgenom.
Predstavljamo vam nekaj aktualnih receptov
23. 09. 2021
Spremembe pogoja PCT - informacija za kmete
10. 09. 2021
Skladno z vladnim odlokom se pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Tako ste kmetje, ki opravljate dejavnost ponujanja in prodaje blaga in storitev (npr. prodaja na tržnici), dolžni izpolnjevati PCT pogoj, saj pri opravljanju dela prihajate v neposreden stik z drugimi osebami.
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1F)
07. 09. 2021
Spremembe, ki se navezujejo na nadzor nad realizacijo deležev ekoloških živil in živil iz shem kakovosti - Uredbo o zelenem javnem naročanju.
Festival Dobrot slovenskih kmetij pred vrati
31. 08. 2021
Na novinarski konferenci v poročni dvorani Mestne občine Ptuj so danes predstavili podrobnosti letošnjega festivala Dobrot slovenskih kmetij.
KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov
20. 08. 2021
Vodstvo Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) je na novinarski konferenci poudarilo pomen slovenske hrane. Z namenom promocije le-te bo med 3. in 5. septembrom v Minoritskem samostanu na Ptuju potekal že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij. Lepo vabljeni!
Naučite se tržiti
12. 08. 2021
Vabilo na usposabljanja za namen predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019.
Spletni iskalnik certifikatov za zaščitene proizvode – evidenca shem kakovosti
30. 07. 2021
Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zaživel spletni iskalnik certifikatov za kmetijske pridelke in živila z zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo, zajamčeno tradicionalno posebnostjo, označbo višje kakovosti in označbo »izbrana kakovost«.
Ribezov smuti, jagodni sorbet, jogurtova torta
27. 07. 2021
Predstavljamo vam nekaj receptov iz sadja, kateri nam je na voljo v tem letnem času.
Najbolj poznani označbi sta Izbrana kakovost in Ekološka pridelava, lokalna živila ocenjena kot boljša in hranljivejša
19. 07. 2021
V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti.
Več o sami raziskavi, si lahko preberete TUKAJ.
Medonosna čebela – najbolj znana opraševalka
13. 07. 2021
V Sloveniji živi kranjska čebela (tudi kranjska sivka), ki je ena od več kot 30 podvrst medonosne čebele. Ne živi pa samo pri nas, ampak je naravno razširjena v precejšnem delu Balkana in delu Srednje Evrope. Zaradi dobrih lastnosti za čebelarjenje jo je človek razširil skoraj po vsem svetu, zato je danes druga najbolj razširjena podvrsta medonosne čebele (takoj za italijansko čebelo).
Hrustljav krompir iz pečice
01. 07. 2021
Marelični ledeni jogurt za vroče dni
24. 06. 2021
V teh vročih dneh se nam prileže hladna ohladitev. Predstavljamo vam Marelični ledeni jogurt pri katerem lahko uporabite tudi drugo lokalno sezonsko sadje.
Opraševanje žuželk – nepogrešljiva ekosistemska storitev
18. 06. 2021
Opraševanje zagotavlja eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih tako za kmetijstvo, torej pridelavo hrane, kot za naravo oziroma za biotsko pestrost. Oboje je pomembno za ljudi. Od opraševanja žuželk je vsaj deloma odvisnih približno 80 % kmetijskih in divjih rastlin.
Sveže seneno mleko
15. 06. 2021
Dovolite si, da vas osvoji okus po domačem in spoznajte mleko, ki so ga pili naši dedki in babice. Njegovo drugačnost enostavno vzljubimo.
Postopek vpisa v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij
09. 06. 2021
Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij.
Sveže češnje
03. 06. 2021
Predstavljamo vam enostaven recept, pri katerem uporabite sveže, sladke češnje. In nikar ne spreglejte ponudnikov češenj, ki se predstavljajo na portalu Dobrote slovenskih kmetij TUKAJ.
Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane
02. 06. 2021
Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.
Okusne in sočne jagode
28. 05. 2021
Dišeče, sladke, okusne jagode...kdo jih nebi jedel...
Predstavljamo vam dva recepta, ki si jih lahko ogledate:
Šparglji
28. 05. 2021
Predstavljamo vam okusen recept s šparglji, ki jih lahko dobimo v tem času ter ponudnike na portalu Dobrote slovenskih kmetij.
Pridelovalci hrane, povežite se z lokalnimi vrtci in šolami ter bodite del dogodka Tradicionalni slovenski zajtrk, 11. junija 2021
25. 05. 2021
Pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo 11. junija 2021 po Sloveniji izvedel nadomestni dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah zajtrk lahko doživeli, bo izveden tik pred koncem tega šolskega leta.
Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane
24. 05. 2021
Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.
Vabljeni k vpisu v Katalog živil za javno naročanje preko portala Dobrote slovenskih kmetij.
Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila
24. 05. 2021
Sheme kakovosti so namenjene kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi oziroma značilnostmi, ki so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave, tradicionalnih receptov ali postopkov ali pa presegajo predpisano kakovost, pogoje glede varstva zdravja ljudi, živali ali rastlin, dobrega počutja živali ali zaščite okolja. Kmetijski pridelki in živila iz shem kakovosti so proizvedeni po natančno predpisanih postopkih, njihovo proizvodnjo pa dodatno kontrolirajo certifikacijski organi.
Evropska komisija zaščitila Slovensko potico
22. 04. 2021
Leta dolgo je trajalo in vloženega je bilo veliko dela ... Danes s ponosom objavljamo: Evropska komisija je v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2021/656 z dne 21. aprila 2021 o vpisu imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti »Slovenska potica«, s katero je zaščitila Slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP).