Ričkovo olje

24. 03. 2022

Hladno stiskano ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja v domači stiskalnici. Ima prijeten vonj in nekoliko pekoč okus po repi in hrenu, saj spada v skupino križnic. Je zlato rumene barve. Za liter ričkovega olja potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen. Odlikuje se po visoki vsebnosti večkrat nenasičene alfa-linolenske maščobne kisline (omega 3 – 31g) in predstavlja naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

 

Ričkovo ali totrovo olje lahko uporabljamo tako v zdravstvene, kot tudi v kozmetične namene.

Zgradba ričkovega olja: tretjinska vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin skupaj z že omenjeno bogato vsebnostjo antioksidantov mu pomaga pri obstojnosti na višjih temperaturah, kar je izjema pri oljih z veliko omega-3 maščobnimi kislinami.

Vsebuje še vitamine B, D in K, minerale, lecitin in karotinoide, ki so naravno barvilo.
Uporaba: Uporabljati ga je potrebno hladnega, če ne želimo uničiti zdravilnih učinkovin v njem. Dodamo ga lahko juham, testeninam in solatam, prav tako pa ga lahko uživamo tudi »na žlico« (zjutraj, na tešče).

Uporabimo ga lahko kot masažno olje in ga tako nanesemo neposredno na kožo.

Olje hranite v zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru. Motnost olja in usedline so naravni pojav.

 

Vir: eko kmetija Pri omi Neži

Nazaj