Ali m𝚎𝚍 res 𝚔𝚛𝚒𝚜𝚝𝚊𝚕𝚒𝚣𝚒𝚛𝚊 𝚣𝚊𝚛𝚊𝚍𝚒 𝚍𝚘𝚍𝚊𝚗𝚎𝚐𝚊 𝚜𝚕𝚊𝚍𝚔𝚘𝚛𝚓𝚊?

01. 07. 2024

 

𝐆𝐫𝐞 𝐳𝐚 𝐳𝐦𝐨𝐭𝐨!

 

 

🧏‍♀️Kristalizacija medu ni posledica dodajanja kristalnega sladkorja/saharoze.

🧉Pravi med, ki je produkt čebel, ki mu ničesar ne odvzamemo, niti ne dodamo, prej ali slej kristalizira, se strdi.

🧐Tako je star slovenski izraz za med STRD.

🙋‍♀️Med vsebuje enostavne naravne sladkorje, kot sta glukoza in fruktoza. Glukoza je grozdni sladkor, fruktoza je sadni sladkor, oba predstavljata glavni vir energije v telesu.

🧏‍♀️Med kristalizira zaradi naravnega procesa, ki je odvisen od razmerja med glukozo in fruktozo, temperaturo, vsebnostjo vode in drugimi dejavniki.

🥳Več je glukoze v medu, hitreje med kristalizira.

⏰Hitrost kristalizacije močno pospešuje prisotnost sestavljenega sladkorja – trisaharida melecitoze, ki je sestavljen iz dveh molekul glukoze in ene molekule fruktoze.

💡Deluje kot jedro za kristalizacijo in je pomembna sestavina medu. Ima številne koristi za zdravje, kot so antioksidativne, protivnetne in protimikrobne lastnosti.

💎Kristalizacijo dodatno pospešijo nizka temperatura, različni tujki v medu kot na primer mehurčki zraka, zrnca cvetnega prahu in tresenje medu.

🙆‍♂️Najbolj ugodna temperatura za pojav kristalizacije je med 10 °C in 18 °C.

🍯Proces kristalizacije se običajno začne na dnu kozarca.

🐌Počasi kristalizirajo: akacijev, smrekov in hojev med.

🌸Hitro kristalizirajo: regratov, cvetlični, ajdov in bršljanov med.

⚖️Kristalizacija ne vpliva na kakovost medu.

💦Med lahko brez škode ponovno utekočinimo s segrevanjem do 36 ˚C.

Nazaj