𝙹𝚊𝚓𝚌𝚊 𝚣 𝚘𝚛𝚊𝚗ž𝚗𝚒𝚖 𝚛𝚞𝚖𝚎𝚗𝚓𝚊𝚔𝚘𝚖 𝚜𝚘 𝚋𝚘𝚕𝚓 𝚔𝚊𝚔𝚘𝚟𝚘𝚜𝚝𝚗𝚊 𝚔𝚘𝚝 𝚓𝚊𝚓𝚌𝚊 s 𝚜𝚟𝚎𝚝𝚕𝚒𝚖 𝚛𝚞𝚖𝚎𝚗𝚓𝚊𝚔𝚘𝚖.
11. 03. 2024
Barva rumenjaka je odvisna od prehrane kokoši in ne opredeljuje kakovosti jajc.
Rumenjak intenzivno rumeno oranžne barve nastane v primeru krme, bogate s karotenoidi. Na primer koruza, korenje, lucerna in druga zelena krma.
Rumenjak bledo rumene barve nastane, če kokoši v večjem deležu krmimo z žiti kot sta pšenica in oves.
Drži pa, da prehrana kokoši vpliva na količino aromatov v jajcu.
Kokoši za boljšo kakovost jajc potrebujejo pestro hrano, v kateri so zastopani insekti, druge živalske beljakovine, zelenjava, žita, ...
Kazalci kakovosti jajc so svežina, velikost, oblika, trdnost in čistost lupine. Gostota beljaka ter položaj rumenjaka.
O tem, kako sveže je jajce, se lahko prepričamo tako, da jajce položimo v vodo: če obleži na dnu, je sveže, če zaplava ali se postavi pokonci, je starejše. Se pa starejša jajca lažje lupijo.
So pa jajca z oranžnim rumenjakom zelo zaželjena za peko, ker dajejo testu lepšo barvo.
Z nakupom jajc pri lokalnih kmetih boste uživali sveža in aromatična jajca, zmanjšali svoj vpliv na okolje, izboljšali dobrobit kokoši in podprli domačo proizvodnjo.