𝐙𝐌𝐎𝐓𝐄 𝐢𝐧 𝐃𝐄𝐉𝐒𝐓𝐕𝐀 - krompir redi?
20. 03. 2024
𝙿𝚛𝚊𝚟𝚒𝚓𝚘, 𝚍𝚊 𝚔𝚛𝚘𝚖𝚙𝚒𝚛 𝚛𝚎𝚍𝚒. 𝙰 𝚝𝚘 𝚍𝚛ž𝚒?
𝐆𝐫𝐞 𝐳𝐚 𝐳𝐦𝐨𝐭𝐨!
Krompir je dietno, škrobnato živilo, ki vsebuje veliko vode. V nasprotju z zmotnim prepričanjem krompir NE redi.
🤹Ima nizko kalorično gostoto, v samem gomolju krompirja je približno 80 % vode, kar pripomore k občutku sitosti brez dodatnih kalorij.
Krompirjev škrob je kompleksen ogljikov hidrat, ki je lahko prebavljiv in primeren tudi za ljudi z občutljivim želodcem. Zagotavlja dolgotrajno energijo in preprečuje hitre skoke krvnega sladkorja.
Gomolj krompirja vsebuje le 2 % beljakovin. Te so sestavljene iz vseh aminokislin, ki jih mora dobiti človeški organizem s hrano. Prav zaradi beljakovin, ki so po sestavi podobne jajčnemu beljaku, se krompir uvršča med živila velike vrednosti.
Poleg tega krompir vsebuje vitamine in minerale, med katerimi prevladujejo vitamin C, vitamin B6 in kalij, ki so pomembni za zdravje in ne prispevajo k povečanju teže.
V krompirju ni glutena, tako ga brez bojazni za presnovne motnje uživajo bolniki s celiakijo.
Zmeren vnos krompirja pri uravnoteženi prehrani je tako lahko del zdravega načina prehranjevanja.
Krompir vsebuje zelo malo maščob in lahko služi kot zamenjava za druge, višje kalorične priloge, kot so testenine ali beli riž.
Pripraviti ga je mogoče na številne zdrave načine: kuhan, pečen, parjen ali pire brez dodanega masla ali smetane. S tem se ohrani nizka vsebnost kalorij.
Kljub temu, da krompir sam po sebi ne redi, lahko način priprave in dodatki, kot so maslo, sir in smetana, znatno povečajo število kalorij in prispevajo k povečanju telesne teže.
Drugače je v življenju vedno fajn imeti krompir. Pregovorno se povezuje s srečo in bogastvom.
In še namig … ne pozabite na slovenski krompir. Je izjemno okusen, pridelujejo ga naši kmetje, pod soncem in dežjem, v rodovitni zemlji na območju Slovenije. Najboljše je blizu!