Svinjski zrezki s slanino, praženo zelenjavo in sirom
21. 08. 2023
Sestavine:
*za 4 osebe
- 2 - 3 žlici olja
- 4 za palec debeli svinjski zrezki, narejeni iz kareja brez kosti
- 4 rezin pikantne salame s papriko
- 4 rezin prešane slanine
- 0,5 velike rjave čebule
- 0,5 rdeče paprike
- 0,5 zelene paprike
- 120 g naribanega trdega sira (edamec, gauda)
- 5 žlic sladke smetane
- sol in sveže mleti poper
Priprava:
- Meso operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Zrezke z obeh strani rahlo potolčemo in začinimo s poprom in soljo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Papriko očistimo, operemo in narežemo na malo širše rezine kot čebulo.
- V ponvi segrejemo olje in na njem med občasnim mešanjem popražimo papriko in čebulo. Popraženo zelenjavo rahlo posolimo in popopramo ter pretresemo na krožnik.
- Ponev, v kateri smo pražili zelenjavo, obrišemo s papirnato brisačko in ponovno pristavimo na kuhalnik. Ko se segreje, jo namastimo z oljem, na katerem na obeh straneh popečemo svinjske zrezke. Na vsaki strani jih pečemo največ dve minuti.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem in vanj zložimo popečene zrezke. Najprej jih obložimo z rezinami salame in slanine, nato s popraženo zelenjavo in na koncu še s sirom. Vse skupaj prelijemo s smetano, potem pa pekač potisnemo v ogreto pečico.
- Po približno 10-15 minutah peke temperaturo znižamo na 180 stopinj in zrezke pečemo še 15-20 minut - toliko, da se meso zmehča in speče, sir pa stopi. Meso je pečeno, ko notranja temperatura doseže od 60 do 65 stopinj Celzija.
- Zrezke serviramo na krožnike ter ponudimo skupaj s pečenim krompirjem in poljubno solato.
Vir: okusno.je