Svinjski zrezki s slanino, praženo zelenjavo in sirom

21. 08. 2023

 

Sestavine: 

*za 4 osebe

  • 2 - 3 žlici olja
  • 4 za palec debeli svinjski zrezki, narejeni iz kareja brez kosti
  • 4 rezin pikantne salame s papriko
  • 4 rezin prešane slanine
  • 0,5 velike rjave čebule
  • 0,5 rdeče paprike
  • 0,5 zelene paprike
  • 120 g naribanega trdega sira (edamec, gauda)
  • 5 žlic sladke smetane
  • sol in sveže mleti poper

Priprava: 

  • Meso operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Zrezke z obeh strani rahlo potolčemo in začinimo s poprom in soljo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Papriko očistimo, operemo in narežemo na malo širše rezine kot čebulo. 
  • V ponvi segrejemo olje in na njem med občasnim mešanjem popražimo papriko in čebulo. Popraženo zelenjavo rahlo posolimo in popopramo ter pretresemo na krožnik. 
  • Ponev, v kateri smo pražili zelenjavo, obrišemo s papirnato brisačko in ponovno pristavimo na kuhalnik. Ko se segreje, jo namastimo z oljem, na katerem na obeh straneh popečemo svinjske zrezke. Na vsaki strani jih pečemo največ dve minuti.
  • Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem in vanj zložimo popečene zrezke. Najprej jih obložimo z rezinami salame in slanine, nato s popraženo zelenjavo in na koncu še s sirom. Vse skupaj prelijemo s smetano, potem pa pekač potisnemo v ogreto pečico. 
  • Po približno 10-15 minutah peke temperaturo znižamo na 180 stopinj in zrezke pečemo še 15-20 minut - toliko, da se meso zmehča in speče, sir pa stopi. Meso je pečeno, ko notranja temperatura doseže od 60 do 65 stopinj Celzija. 
  • Zrezke serviramo na krožnike ter ponudimo skupaj s pečenim krompirjem in poljubno solato. 

Vir: okusno.je

Nazaj