Svinjska ribica s pečenim korenjem
03. 06. 2024
Sestavine:
- svinjska ribica oziroma svinjski file (približno 600 g)
- 1 žlička kumine
- 0,5 žličke mlete rdeče paprike
- 0,5 žličke soli
- 1 žlica olivnega olja
- nekaj vejic svežega timijana
Pečeno korenje
- 500 g korenja
- 2 stroka česna
- 1 žlica vode
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica (stopljenega) masla
- 1 žlica medu
- 1 ščepec soli
Postopek:
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Korenje olupimo, večje kose razpolovimo, manjše pa pustimo cele. Česen olupimo in ga narežemo na debelejše rezine. V posodici zmešamo ostale sestavine za preliv.
Korenje in česen damo v pekač, oboje prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo. Pekač prekrijemo s folijo in potisnemo v pečico za 30 minut.
Medtem v posodici zmešamo kumino, rdečo papriko in sol ter z mešanico dobro natremo svinjsko ribico. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo timijanove vejice in na segreti maščobi z vseh strani v 5-ih minutah meso dobro popečemo.
S pekača odstranimo folijo in med korenje položimo svinjsko ribico. Pečemo še 15 do 18 minut, odvisno od velikosti ribice. Po pečenju naj meso počiva 10 minut, nato ga narežemo.
Vir: okusno.je