Špargljevo-bučkina juha s proseno kašo
14. 05. 2024
Sestavine:
- 2 manjši bučki
- 1 šopek divjih špargljev
- 1 krompir olivno olje ali maslo
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in mleti poper po okusu
- 50 g prosene kaše
- 2 žlički kisle smetane
Postopek:
- Bučke operemo in narežemo na kolobarje. Šparglje nalomimo na manjše kose. Nekaj vršičkov prihranimo za dekoracijo. Krompir olupimo in ga narežemo na rezine.
- V loncu, v katerem bomo juho kuhali, segrejemo malo olivnega olja ali pa v njem razpustimo kos masla. Na segreti maščobi nekaj minut pražimo zelenjavo, da zadiši.
- Zelenjavo zalijemo z jušno osnovo. Solimo in popramo po okusu ter kuhamo 20 minut.
- Proseno kašo stresemo na cedilo in jo dobro speremo pod vročo vodo.
- Lonec odstavimo ter kuhano zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto juho. Pristavimo nazaj na kuhalnik, dodamo odcejeno kašo in juho kuhamo še 10 minut.
- Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice. Okrasimo jo s kislo smetano in špargljevimi vršički, ki smo jih popražili na maslu. Pripravljeno jed postrežemo.
Vir: okusno.je