Slivovi cmoki v orehovem testu

18. 09. 2023

 

Sestavine za testo:

  • 5 srednje velikih krompirjev (700 g)
  • cca 300 g moke (150 g bele moke + 100 g pirine + 100 g moke iz pražit) + moka za posip pulta
  • 1 jajce
  •  3 - 4 žlice mletih orehov
  • 5 žlic droži (lahko izpustite)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 /2 žličke soli

Ostale sestavine:

  • slive
  • sladkor
  • cimet
  • 70 g sesekljani orehi
  • 100 g masla
  • ​sol za krop

Postopek: 

  • Najprej skuhamo krompir in mlete orehe popražimo v suhi ponvi. Zakaj? Da orehi ne bodo grenili v testu.
  • Ko je krompir kuhan, najprej zmešamo moko z drožmi, ji dodamo dobro pretlačen in še vroč krompir ter preostale sestavine. 
  • Krompir mora biti res vroč, da bo testo lepo mehko. 
  • Vse sestavine zgnetemo v mehko testo, ki ga pustimo pokritega počivati kakšnih 10 minut. 
  • Testo nežno pregnetemo in razvaljamo na dobro pomokani površini. 
  • ​Na vsako krpico testa položimo pol žličke sladkorja in eno slivo.
  • Oblikujemo cmoke in jih skuhamo v slani vreli vodi.
  • Če imamo zamrznjene slive, obvezno predhodno zavremo vodo. Namreč sliva, ki se topi, pušča vodo, voda  zmoči testo in taki cmoki se na tistem zmočenem delu odprejo. Cmoke z zmrznjenimi slivami damo takoj, ko jih oblikujemo, kuhat. 
  • Običajno se cmoki, ko jih damo kuhat, prilepijo na dno. Z leseno kuhalnico jih nežno podrezamo, da se odlepijo. Ko cmoki priplavajo na površje, jih kuhamo še 3 minute.
  • Med tem, ko se cmoki kuhajo, si pripravimo posip. Maslo razpustimo in na njem popražimo drobtine. Lahko dodamo tudi dišave, še malce mletih ali sesekljanih orehov. 
  • Kuhane cmoke povaljamo v posipu. 
  • Izdatno jih lahko posipamo še s sladkorjem v prahu.

Vir: 200 stopinj poševno

 

 

 

 

 

 

Nazaj