Slivovi cmoki v orehovem testu
18. 09. 2023
Sestavine za testo:
- 5 srednje velikih krompirjev (700 g)
- cca 300 g moke (150 g bele moke + 100 g pirine + 100 g moke iz pražit) + moka za posip pulta
- 1 jajce
- 3 - 4 žlice mletih orehov
- 5 žlic droži (lahko izpustite)
- 1 žlica sladkorja
- 1 /2 žličke soli
Ostale sestavine:
- slive
- sladkor
- cimet
- 70 g sesekljani orehi
- 100 g masla
- sol za krop
Postopek:
- Najprej skuhamo krompir in mlete orehe popražimo v suhi ponvi. Zakaj? Da orehi ne bodo grenili v testu.
- Ko je krompir kuhan, najprej zmešamo moko z drožmi, ji dodamo dobro pretlačen in še vroč krompir ter preostale sestavine.
- Krompir mora biti res vroč, da bo testo lepo mehko.
- Vse sestavine zgnetemo v mehko testo, ki ga pustimo pokritega počivati kakšnih 10 minut.
- Testo nežno pregnetemo in razvaljamo na dobro pomokani površini.
- Na vsako krpico testa položimo pol žličke sladkorja in eno slivo.
- Oblikujemo cmoke in jih skuhamo v slani vreli vodi.
- Če imamo zamrznjene slive, obvezno predhodno zavremo vodo. Namreč sliva, ki se topi, pušča vodo, voda zmoči testo in taki cmoki se na tistem zmočenem delu odprejo. Cmoke z zmrznjenimi slivami damo takoj, ko jih oblikujemo, kuhat.
- Običajno se cmoki, ko jih damo kuhat, prilepijo na dno. Z leseno kuhalnico jih nežno podrezamo, da se odlepijo. Ko cmoki priplavajo na površje, jih kuhamo še 3 minute.
- Med tem, ko se cmoki kuhajo, si pripravimo posip. Maslo razpustimo in na njem popražimo drobtine. Lahko dodamo tudi dišave, še malce mletih ali sesekljanih orehov.
- Kuhane cmoke povaljamo v posipu.
- Izdatno jih lahko posipamo še s sladkorjem v prahu.
Vir: 200 stopinj poševno