Skutino pecivo z breskvami
05. 09. 2022
Sestavine:
- 4-5 breskev
- limonin sok
- Nadev
- 400 g skute
- 100 g gostega jogurta
- 2 jajci
- 1 beljak
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 100 g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- Nedev
- 1 žlička gustina
- Testo
- 260 g gladke moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 ščepec naribane limonine lupinice
- 1 ščepec soli
- 125 g hladnega, na kocke narezanega masla
- 1 rumenjak
- 1 žlica hladne vode
Prirpava:
V skledo presejemo moko in sladkor v prahu. Dodamo limonino lupinico in sol ter dobro premešamo. Po sestavinah potrosimo na kocke narezano hladno maslo in maščobo s konicami prstov vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigujemo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in hladno vodo ter sestavine na hitro zgnetemo v enotno testo, ki ga oblikujemo v kepo, zavijemo v živilsko folijo in za eno uro shranimo v hladilnik.
Skuto zmešamo z jogurtom, jajci, navadnim in vanilijevim sladkorjem, limonino lupinico ter škrobom. V zmes nežno in počasi primešamo stepen beljakov sneg.
Breskve operemo, olupimo in narežemo na rezine, ki jih pokapamo z limoninim sokom, da ne potemnijo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Srednje velik pekač obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo in ga previdno preložimo na pekač. Nežno ga pritisnemo ob podlago in oblikujemo lep rob. Premažemo ga s skutino kremo, po kateri razporedimo rezine breskev. Pecivo pečemo v ogreti pečici 20 minut, potem pa temperaturo znižamo na 150 stopinj Celzija in ga pečemo še 20 minut.
Pečeno pecivo dobro ohladimo, ko je ohlajeno, pa narežemo na kose, ki jih serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.
Vir: okusno.je