Sarme

03. 02. 2025

 

Sestavine: 

*za 8 oseb

  • 1 kg mletega svinjskega, govejega ali mešanega mesa
  • 100 g suhega riža
  • 2 manjši jajci
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 večji ali 2 manjša korenčka (po želji)
  • sol, poper, mleta paprika (po okusu)
  • 1 vrečka začimbne mešanice za sarmo (po želji)
  • 2 glavi kislega zelja
  • 300-400 g na kose narezanih suhih dimljenih reber (po želji)

Omaka

  • olje
  • 3 žlice
  • ostre moke
  • 2-3 žlice paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 lovorjev list
  • 2 l goveje jušne osnove

Postopek: 

V večjo skledo dodamo mleto meso, riž, jajci, naribano čebulo in česen (tudi korenje, če ga uporabimo) ter začimbe. Sestavine s čistimi rokami dobro pregnetemo. Če bomo uporabili začimbno mešanico za sarme, jo pripravimo po navodilih na vrečki in skupaj z ostalimi sestavinami zmešamo z mletim mesom. 

Zeljno glavo razdelimo na posamezne liste, katerim z ostrim nožem izrežemo trdi del. Ko pridemo do dela zeljne glave, kjer so listi premajhni, da bi jih uporabili za pripravo zavitkov, ta del zrežemo na kose, ki jih damo kot podlago v lonec/posodo s pokrovom, ki jo lahko potisnemo v pečico. Na trakove ali koščke lahko narežemo tudi trde ostanke listov. Če je zelje zelo kislo, liste na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. 

Na en konec zeljnega lista položimo kepico mesa, nato pa vse skupaj previdno zavijemo v značilno obliko sarme. Zavitke nato tesno, enega poleg drugega zlagamo v posodo. Vmes dodamo tudi kose dimljenih reber. Navadno dobimo dve vrsti, pazimo pa, da je na vrhu še nekaj prostora, saj se bodo sarme med kuhanjem nekoliko napihnile. 

Pripravimo omako. Na segretem olju popražimo moko. Dodamo 2-3 žlice paradižnikove mezge, lovorjev list in žličko mlete paprike. Dobro premešamo, nato pa zalijemo z jušno osnovo (lahko uporabimo tudi 2 goveji jušni kocki, raztopljeni v mlačni vodi). S pripravljeno omako zalijemo sarme. Posodo pokrijemo in jo za 4 do 5 ur potisnemo v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija.  

Vir: Okusno.je

Nazaj