Ričet s prekajenim mesom
02. 04. 2024
Sestavine:
- 300 g ješprenja
- 200 g suhega fižola
- 500 g prekajenega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koleraba
- 1 peteršiljeva korenina
- 0,25 gomolja zelene
- 400 g krompirja
- 0,25 šopka peteršilja
- 1 lovorjev list
- sol in sveže mleti poper
Postopek:
Namočen fižol odcedimo, stresemo v lonec in zalijemo s svežo hladno vodo. Dodamo lovorov list in kuhamo toliko časa, da se fižolova zrna povsem zmehčajo.
Namočen ješprenj skupaj z vodo, v kateri smo ga namakali, stresemo v večji lonec. Dodamo prekajeno meso in prilijemo še toliko hladne vode, da sega za 3 prste nad sestavine. Vsebino zavremo in počasi kuhljamo 60 minut.
Zelenjavo (peteršiljeva korenina, koleraba, gomoljna zelena, korenje) operemo pod tekočo vodo, očistimo in narežemo na kockice. Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V lonec z ješprenjem in mesom najprej dodamo čebulo in česen, nato pa še na kockice narezano zelenjavo. Počasi kuhljamo 20 minut.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kockice. Dodamo ga v lonec ter vse skupaj počasi kuhljamo še 20 minut.
Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in drobno sesekljamo. Suho meso tik pred koncem kuhanja vzamemo iz lonca in narežemo (rezine, kockice). Kuhan fižol odcedimo. Narezano meso, fižol in sesekljan peteršilj dodamo v lonec. Ričet poskusimo in dodatno posolimo ter začinimo s poprom. Pripravljeno jed dobro premešamo, serviramo in postrežemo s kruhom.
Vir: oksuno.je