Ribji fileji s paradižniki

11. 09. 2023

 

SESTAVINE: 

*Sestavine za 4 osebe

  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 4 strokov česna
  • 50 ml olivnega olja
  • 600 g filejev bele ribe s čvrstim mesom (npr. brancin)
  • 0,5 šopka svežih zelišč (peteršilj, krebuljica, koperc, bazilika)
  • 1 žlička limoninega soka
  • 0,75 žličke soli
  • 2 ščepca sveže mletega popra

POSTOPEK: 

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Češnjeve paradižnike operemo in prerežemo na pol (večje paradižnike lahko razrežemo tudi na četrtine). Operemo tudi ribje fileje in jih dobro osušimo s paprinatimi brisačkami. Rahlo jih začinimo s poprom in soljo.

V globok pekač stresemo češnjeve paradižnike in jih rahlo začinimo s soljo. Dodamo še nekaj strtih neolupljenih česnovih strokov ter vse skupaj prelijemo s polovico olja. Pekač za 15 minut potisnemo v ogreto pečico.

Medtem, ko se zelenjava peče, pripravimo zeliščno omako. Zelišča oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in drobno sesekljamo. Sesekljana zelišča v skledici zmešamo s preostalim olivnim oljem in limoninim sokom.

Po 15 minutah pekač vzamemo iz pečice in vanj položimo ribje fileje. Prelijemo jih s pripravljeno zeliščno marinado (nekaj marinade polijemo tudi po paradižnikih), nato pa pekač še za 15 do 20 minut potisnemo v ogreto pečico.

Pečene fileje serviramo na krožnike. Zraven priložimo pečene paradižnike in pripravljeno jed postrežemo z izbrano prilogo.

Vir: okusno.je

Nazaj