Rahli zdrobovi žličniki (knedlčki)

23. 10. 2023

Rahli in puhasti 'knedlčki', ki se kar stopijo v ustih – zdrobovi žličniki so prav gotovo ena najbolj priljubljenih jušnih zakuh. A čeprav se zdijo preprosti, se pogosto zgodi, da nam ne uspejo, saj so pretrdi ali pa razpadejo. Ključ do popolnih domačih zdrobovih žličnikov se skriva v razmerju sestavin 1 – 3 – 6. To pomeni, da za eno jajce uporabimo 30 gramov masla in 60 gramov pšeničnega zdroba.

*4 osebe

Sestavine: priprava 25 minut in kuhabje 15 minut

  • 1 srednje veliko jajce
  • 30 g masla
  • 60 g pšeničnega zdroba
  • 1 ščepec soli
  • nariban muškatni orešček (po želji)

Priprava: 

  • V posodo ubijemo jajce in ga z vilicami ali ročno metlico dobro razžvrkljamo. Med mešanjem nato počasi prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo. Začinimo s ščepcem soli, po želji pa dodamo tudi malo naribanega muškatnega oreščka.  
  • V jajčno-masleno zmes postopoma dodajamo zdrob, pri tem pa vse skupaj ves čas mešamo. Ko dobimo enotno, srednje gosto zmes, prenehamo z mešanjem. Posodo pokrijemo in pustimo stati približno 15 minut, da se zdrob lepo napihne. 
  • Žličnike lahko skuhamo v osoljenem kropu ali pa jih zakuhamo kar v juho. Če želimo lepo obliko žličnikov, jih oblikujemo z dvema žlicama, za oblikovanje pa lahko uporabimo tudi eno samo žlico, ki jo predhodno namastimo ali pa namočimo v vročo juho/krop. Z žlico zajamemo del mase, ki jo nato kar z žlico položimo v rahlo vrelo tekočino. Žličnik se bo kar sam ločil od žlice ob stiku z vročo tekočino. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka zmesi. 
  • Žličnike pokrito kuhamo 10-15 minut, da se lepo napnejo in zmehčajo Tekočina med kuhanjem žličnikov ne sme premočno vreti.
Nazaj