Prosena kaša z grškim jogurtom in karameliziranimi jabolki

04. 10. 2022

 

Sestavine:

*4 osebe

  • 6 žlic prosene kaše
  • 0,5 l mleka (lahko uporabimo tudi vodo ali rastlinski napitek)
  • 0,25 žličke cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 350 g grškega jogurta
  • med (po želji)
  • 1 pest grobo sesekljanih orehov ali lešnikov
  • Karamelizirana jabolka
  • 30 g masla
  • 2 jabolki
  • 1 žlica limoninega soka
  • 50 g rjavega sladkorja (lahko tudi navaden beli)
  • 0,5 žličke mletega cimeta

Postopek: 

Proseno kašo stresemo na cedilo in jo z vročo vodo dobro speremo. Ko izpod cedila priteče bistra voda, kašo odcedimo. 

Oprano kašo stresemo v lonec in jo zalijemo z mlekom, ki mu dodamo ščepec soli in malo cimeta. Kašo na zmernem ognju kuhamo do vretja, nato pa jo med občasnim mešanjem kuhamo še približno 10 minut, da se povsem zmehča. Po potrebi prilijemo še malo tekočine. Kuhano kašo odstavimo in malce ohladimo. 

Medtem pripravimo karamelizirana jabolka. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na koščke. V kozici razpustimo maslo. Dodamo jabolka, limonin sok, sladkor in cimet ter na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se jabolka karamelizirajo in malenkost zmehčajo.

Delno ohlajeno kašo zmešamo s približno 250 g grškega jogurta. Če želimo, lahko dodamo tudi malo medu, ni pa to potrebno. 

Pripravimo si kozarčke in vanje najprej dodamo kašo, pomešano z jogurtom. Na kašo nato naložimo 1- 2 žlici jogurta. Na koncu dodamo še karamelizirana jabolka, po katerih potrosimo grobo sesekljane orehe ali lešnike. Postrežemo takoj ali pa do uporabe hranimo v hladilniku. 

 

Vir: oksuno.je

Nazaj