Prekajena rebra s kislim zeljem
06. 11. 2023
SESTAVINE
Sestavine za 4 osebe
- 4 žlic olja
- 500 g prekajenih svinjskih reber (narezanih na kose)
- 1 čebula
- 600 g kislega zelja
- 3 stroki česna
- 2 lovorjeva lista
- 8 poprovih zrn
- 0,75 žličke soli
- vroča tekočina (voda ali jušna osnova)
POSTOPEK
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zelje poskusimo. Če se nam zdi prekislo, ga na hitro speremo v cedilu pod tekočo hladno vodo. V večjem loncu segrejemo olje, na katerem popečemo kose dimljenih reber. Popečene kose poberemo iz lonca in shranimo na krožniku.
V lonec stresemo čebulo in jo med mešanjem pražimo toliko časa, da postekleni. Čebulo med praženjem začinimo s ščepcem soli. Nato v lonec vrnemo rebrca in dodamo kislo zelje in česen. Vse skupaj med mešanjem pražimo še 2 minuti, nato pa prilijemo od 3 do 4 dl vroče tekočine. Dodamo lovorjev list in poprova zrna ter po okusu začinimo s soljo. Ko zelje zavre, znižamo temperaturo, lonec pokrijemo in dušimo toliko časa, da se zelje povsem zmehča (približno 45 minut). Sestavine v loncu med kuhanjem občasno dobro premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine.
Na krožnike najprej serviramo zelje, nato pa dodamo še kose rebrc. Pripravljeno jed postrežemo s kruhom.
Vir: okusno.je