Pražen krompir

04. 03. 2024

 

Sestavine: 

*za 4 osebe

  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 0,5 dl olja
  • 1 ščepec popra
  • 1 ščepec soli
  • 1 šopek peteršilja

Priprava: 

Neolupljen krompir temeljito očistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladne vode, da pokrijemo ves krompir v posodi. Vodo solimo in pokrijemo. Krompir kuhamo od 15 do 20 minut.

Ko je krompir kuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo. Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.

Medtem ko čakamo, da se krompir ohladi, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in jo na hitro popražimo. Čebula, ki ji lahko dodamo malo soli, da se hitreje razpusti, naj malo porumeni in prijetno zadiši.

Na kolobarje narežemo krompir in ga pražimo sprva pri nizki temperaturi, proti koncu praženja pa temperaturo zvišamo. Krompir stalno mešamo in obračamo, da se enakomerno prepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo po krompirju.

Ponev odstavimo. Nasekljamo peteršilj in ga potresemo po krompirju.

Vir: okusno.je

Nazaj