Polpeti iz prosene kaše z zelenjavo

23. 01. 2023

 

Sestavine:

*4 osebe

  • 200 g prosene kaše
  • 500 ml vode ali jušne osnove
  • 4 žlic olja
  • 0,5 čebule
  • 1 korenček
  • 0,5 rdeče paprike
  • 0,5 rumene paprike
  • 0,5 bučke
  • 0,5 pora
  • sol in mleti poper
  • 2 jajci
  • 3-5 žlic drobtin (po potrebi tudi več)

Postopek: 

  • Proseno kašo stresemo na gosto cedilo in jo dobro operemo pod tekočo vodo. Oprano kašo odcedimo. 
  • V loncu segrejemo 2 žlici olivnega olja, na katerem na hitro popražimo proseno kašo. Zalijemo jo z vodo ali jušno osnovo, rahlo posolimo in ob rahlem vretju kuhamo toliko časa, da se zmehča (približno 15-20 minut). Če je potrebno, v lonec med kuhanjem po potrebi prilijemo še malo tekočine. Kuhano kašo odstavimo in pustimo, da se ohladi do mlačnega. 
  • Medtem ko se kaša kuha, pripravimo zelenjavo. Vso zelenjavo najprej očistimo in operemo. Zrežemo jo na drobne koščke. V ponvi segrejemo preostali 2 žlici olivnega olja, na katerem najprej prepražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo narezano korenje in pražimo nekaj časa, da se zmehča.
  • Dodamo por, papriko in bučko (lahko uporabimo tudi drugo svežo ali zamrznjeno zelenjavo, ki jo imamo na razpolago). Posolimo in po želji tudi rahlo popopramo ter pražimo še toliko časa, da se vsa zelenjava zmehča. Odstavimo in ohladimo do mlačnega. 
  • V večjo skledo stresemo ohlajeno proseno kašo. Primešamo ji razžvrkljano jajce, popraženo zelenjavo in drobtine. Če je masa preveč mokra, primešamo še malo drobtin. Lahko dodamo tudi malo naribanega sira. 
  • Iz pripravljene mase z navlaženimi rokami oblikujemo debelejše polpete. V naoljeni ponvi jih na zmerni temperaturi popečemo do zlato rjave barve, da se prepeče tudi notranjost.

Vir: Okusno.je

Nazaj