Piščančja juha za imunski sistem
19. 02. 2024
Sestavine:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 večja čebula, narezana na koščke
- 3 stebla zelene, narezana na koščke ali rezine
- 2 večja korenčka, narezana na koščke
- 450 g svežih gob, očiščene in narezane na lističe
- 5 strokov česna, olupljen in drobno nasekljan
- 1,5 l nesoljene piščančje osnove (lahko tudi voda)
- 4 vejice timijana
- pločevinka čičerike, odcejena in oplaknjena pod vodo
- 600 g piščančjega mesa brez kože, a po možnosti s kostjo (npr. prsi, stegna)
- 1,5 žličke soli
- 0,25 žličke zdrobljenega čilija
- 200 g kodrolistnega ohrovta; trda stebla odstranjena, listi grobo nasekljani ali natrgani na koščke
Postopek priprave:
- V večjem loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo, zeleno in korenje. Zelenjavo med občasnim mešanjem pražimo na zmernem ognju približno pet minut.
- Primešamo gobe in česen. Vse skupaj pražimo še tri minute.
- Prilijemo jušno osnovo (ali vodo). Dodamo še timijan in piščančje meso. Začinimo s soljo in čilijem. Ko juha zavre, lonec pokrijemo in pustimo, da se ob rahlem vrenju kuha približno 25 minut oziroma toliko časa, da se meso povsem skuha.
- Iz lonca odstranimo kuhanega piščanca in pustimo, da se nekoliko ohladi. V lonec stresemo oprano čičeriko.
- Piščančje meso z vilicami natrgamo na kose, ki jih skupaj z ohrovtom dodamo v lonec. Pustimo, da se juha pokrito kuha še pet minut, da se ohrovt zmehča.
- Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice. Postrežemo jo, dokler je še topla.
Vir: Okusno.je