Pirin kruh s čemaževim namazom
24. 03. 2022
Pira je starodavna pšenica izjemnih lastnosti, ki godijo organizmu. Ni podvržena genskemu spreminjanju ter je bogata z rudninami in minerali. Recept razkriva, kako pripraviti odličen pirin kruh, h kateremu se imenitno poda čemažev namaz.
*4 osebe
Sestavine:
- ½ kg pirine moke*
- ¼ žličke soli
- ½ kocke kvasa
- voda po potrebi
- Sestavine za čemažev namaz:
- 3 žlice skute** (grobe, polnomastne)
- 1 žlica kisle smetane**
- 1 žlica čemaževega pesta
V posodo presejemo moko, ob robu dodamo sol. Kvas nalomimo, dodamo vodo in žličko sladkorja ter na toplem vzhajamo 10 minut. Kvas zlijemo k moki in premesimo, da dobimo gladko testo. Po potrebi dodamo 1,5–2 dcl mlačne vode.
Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo v posodi, da vzhaja 1 uro. Ponovno ga premesimo in damo v podolgovat model, ki ga namažemo z oljem ali maslom. V modelu ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pečemo 50 minut pri temperaturi 180 ˚C.
Skuto, kislo smetano in čemažev pesto damo v posodo in premešamo. Dobimo čemažev namaz, ki ga postrežemo s pirinim kruhom.
*Alergogen – gluten
**Alergogen – mlečni izdelek