Pehtranovi polžki
22. 01. 2024
Sestavine:
*za 4 osebe
- 250 g mleka
- 500 g moke
- 25 g kvasa
- žlica sladkorja
- 70 g masla sobne temperature
- 2 žlici cvetličnega medu
- 2 jajci lupinica bio limone
Nadev:
- 200 g nepretlačene skute
- jajce
- zavitek vaniljevega sladkorja
- lupinica limone in sok ½ limone
- 2 žlici
- cvetličnega medu
- 3 žlice drobno nasekljanega pehtrana
Priprava:
Mleko segrejemo do mlačnega. Moko presejemo v skledo kuhinjskega robota. Naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in malo mlačnega mleka. Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste. V preostanku mleka razmehčamo maslo. Dodamo jajca, med, limonino lupinico in dobro premešamo. Vlijemo v posodo z moko in kvasom. Testo gnetemo približno 10 minut pri manjši hitrosti, da postane gladko, svetleče in prožno. Oblikujemo ga v kroglo, vrnemo v posodo in pokrijemo. Pustimo, da dvojno naraste. Pečico vključimo na 190 stopinj. Naredimo nadev, tako da zmešamo vse sestavine. Klasični pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo v pravokotnik debeline približno pol centimetra. Premažemo ga z nadevom in zvijemo po dolžini. Razrežemo na polžke, debele za tri prste. Razporedimo jih po pekaču, malce potlačimo z dlanjo in pokrijemo s krpo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut. Pekač prestavimo v pečico in pečemo od 22 do 25 minut. Zaradi vsebnosti medu bodo polžki med peko malce bolj porjaveli.