Pehtranovi polžki

22. 01. 2024

 

Sestavine: 

*za 4 osebe

  • 250 g mleka
  • 500 g moke
  • 25 g kvasa
  • žlica sladkorja
  • 70 g masla sobne temperature
  • 2 žlici cvetličnega medu
  • 2 jajci lupinica bio limone

Nadev:

  • 200 g nepretlačene skute
  • jajce
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupinica limone in sok ½ limone
  • 2 žlici
  • cvetličnega medu
  • 3 žlice drobno nasekljanega pehtrana

Priprava: 

Mleko segrejemo do mlačnega. Moko presejemo v skledo kuhinjskega robota. Naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in malo mlačnega mleka. Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste. V preostanku mleka razmehčamo maslo. Dodamo jajca, med, limonino lupinico in dobro premešamo. Vlijemo v posodo z moko in kvasom. Testo gnetemo približno 10 minut pri manjši hitrosti, da postane gladko, svetleče in prožno. Oblikujemo ga v kroglo, vrnemo v posodo in pokrijemo. Pustimo, da dvojno naraste. Pečico vključimo na 190 stopinj. Naredimo nadev, tako da zmešamo vse sestavine. Klasični pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo v pravokotnik debeline približno pol centimetra. Premažemo ga z nadevom in zvijemo po dolžini. Razrežemo na polžke, debele za tri prste. Razporedimo jih po pekaču, malce potlačimo z dlanjo in pokrijemo s krpo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut. Pekač prestavimo v pečico in pečemo od 22 do 25 minut. Zaradi vsebnosti medu bodo polžki med  peko malce bolj porjaveli.

 

Vir: Teden slovenske hrane

 

Nazaj