Pečena prosena kaša z zelenjavo
10. 06. 2024
Sestavine:
- 200 g prosene kaše
- 5 dl jušne osenove (ali voda)
- 200 g svežih šampinjonov
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1 rdeča paprika
- 2 korenčka
- 1 manjša glava zelja
- 1 pest
- češnjevega paradižnika
- olivno olje
- 2 žlici masla
- sol in poper (po okusu)
- rožmarin (po okusu)
- 1 lonček kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g ribanega sira
- 50 g parmezana
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač, velikosti 25 x 20 centimetrov, namastimo z žlico masla (ali z oljem).
- Proseno kašo stresemo na cedilo in jo dobro speremo pod tekočo vodo. V loncu zavremo jušno osnovo ali vodo. Solimo, dodamo proseno kašo in jo na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Ko je kuhana, jo predevamo v skledo in pustimo, da se malce ohladi.
- Medtem ko se kaša kuha, na debelejše rezine narežemo čebulo, česen sesekljamo, papriko narežemo na trakove, korenje na kolute, gobe na rezine in zelje na trakove. Češnjeve paradižnike razpolovimo.
- V večji ponvi segrejemo olivno olje in preostanek masla. Dodamo gobe in jih pražimo toliko časa, da se malce obarvajo. Dodamo čebulo, papriko, korenje in česen, ter vse skupaj pražimo 5 minut. Na koncu dodamo zelje, češnjev paradižnik in rožmarin. Premešamo, po okusu solimo in popramo, ter odstavimo z ognja.
- Posebej zmešamo kislo smetano, jajci in nariban sir. Zmes vmešamo v proseno kašo, ki jo razporedimo po dnu pekača. Po vrhu naložimo zelenjavo, ki jo potresemo z naribanim parmezanom. Jed pečemo v ogreti pečici 30 minut, da se sir po vrhu stopi in zalato rjavo zapeče.
Vir: Okusno.je