Pečen krompir z mletim mesom

27. 03. 2023

 

Sestavine: 

  • 4 do 5 večjih krompirjev
  • 400 g mletega mesa
  • sol in mleti poper
  • peteršilj (svež ali posušen)
  • 1 jajce
  • 2 žici (15 g) krušnih drobtin
  • olivno olje
  • 200 g naribanega sira (za pico, gauda, edamec ipd.)

 

Postopek: 

1. Krompirje olupimo, operemo in damo kuhati v lonec hladne vode. Ko voda zavre, pustimo, da se krompirji kuhajo še približno 30 minut (pazimo, da se krompir ne razkuha!). Kuhan krompir odcedimo in pustimo na strani, da se ohladi.

Nasvet: Če želite, lahko krompir skuhate tudi v olupku, ki ga tudi po kuhanju ne odstranite. V tem primeru morate gomolje dobro oprati pod tekočo vodo in jih po potrebi tudi oščetkati, da odstranite vso umazanijo. 

2. Mleto meso dodamo v skledo. Dodamo sol, mleti poper, peteršilj, jajce in drobtine ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso. 

3. Ko se krompirji ohladijo, jih z nožem po dolžini prerežemo na pol. Iz vsake polovice z žlico izdolbemo del krompirjevega mesa, da naredimo vdolbino, v katero bomo dodali nadev. Izdolbeno meso lahko pretlačimo in vmešamo v nadev ali pa ga uporabimo v kakšni drugi jedi (juha, omaka ipd.).

4. Izdolbene polovičke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Prelijemo jih z malo olivnega olja, nato pa v vsako vdolbino dodamo malo naribanega sira. Vdolbine nato napolnimo z mesim nadevom. Po vrhu polijemo še malo olja in potrosimo preostanek sira.

5. Nadevane krompirjeve polovičke pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 40 minut.

6. Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo postrežemo s skledo solate. Dober tek. 

Vir: Okusno.je

 

Nazaj