Obrnjena krompirjevo-čokoladna tortica s slanino
05. 08. 2024
Sestavine:
- 1 rezina slanine
- 1 paradižnik
- 1 limona (malo naribane lupinice in soka)
- 1 krompir
- eno rebro temne čokolade
- 2 jajci
- 4 žlic sladkorja
- 3 žlice moke
- 0,5 žličke pecilnega praška
- 2 dl smetane za stepanje
- 1 strok vanilije
- 1 rumenjak
- maslo
Postopek:
- Slanino narežemo na majhne koščke, ki jih v ponvi hrustljavo popečemo. Popečene koščke stresemo na papirnato brisačko, da se odteče odvečno olje.
- Paradižnik olupimo in mu odstranimo semena. Narežemo ga na majhne kocke, ki jih stresemo v ponev in potrosimo s sladkorjem. Pustimo, da sladkor začne karamelizirati. Ko se naredi karamela, ponev odstavimo in dodamo naribano limonino lupinico ter malo limoninega soka. Vse skupaj lepo na grobo spasiramo.
- Mali modelček oziroma pekač namažemo z maslom in potrosimo s sladkorjem. Začnemo pripravljati zmes za tortico. Krompir, ki smo ga olupili in skuhali v rahlo osoljenem kropu, spasiramo. V mešalnik damo 2 celi jajci, 2 žlici sladkorja, spasiran krompir, moko, pecilni prašek, na sopari stopljeno rebro čokolade in žlico masla. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno testo.
- Po dnu namaščenega modelčka potrosimo popečeno slanino in nanjo zlijemo testo za tortico. Pečemo 25 minut na 200 stopinj Celzija.
- V kozici na nizki temperaturi počasi segrevamo smetano za stepanje in po dolžini prerezan vanilijev strok. Dodamo eno žlico sladkorja in pazimo, da smetana ne zavre. V vročo smetano počasi vmešamo razžvrkljan rumenjak. Na koncu v skledici zmešamo še malo moke in vode ter zmes vmešamo v kuhano smetano, da se omaka malo zgosti.
- Pečeno tortico zvrnemo na krožnik. Postrežemo jo z vanilijevo kremo, zraven pa dodamo še malo paradižnikove marmelade za svežino.
Vir: okusno.je