Obrnjena krompirjevo-čokoladna tortica s slanino

05. 08. 2024

Sestavine: 

  • 1 rezina slanine
  • 1 paradižnik
  • 1 limona (malo naribane lupinice in soka)
  • 1 krompir
  • eno rebro temne čokolade
  • 2 jajci
  • 4 žlic sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 2 dl smetane za stepanje
  • 1 strok vanilije
  • 1 rumenjak
  • maslo

Postopek: 

  • Slanino narežemo na majhne koščke, ki jih v ponvi hrustljavo popečemo. Popečene koščke stresemo na papirnato brisačko, da se odteče odvečno olje.
  • Paradižnik olupimo in mu odstranimo semena. Narežemo ga na majhne kocke, ki jih stresemo v ponev in potrosimo s sladkorjem. Pustimo, da sladkor začne karamelizirati. Ko se naredi karamela, ponev odstavimo in dodamo naribano limonino lupinico ter malo limoninega soka. Vse skupaj lepo na grobo spasiramo.
  • Mali modelček oziroma pekač namažemo z maslom in potrosimo s sladkorjem. Začnemo pripravljati zmes za tortico. Krompir, ki smo ga olupili in skuhali v rahlo osoljenem kropu, spasiramo. V mešalnik damo 2 celi jajci, 2 žlici sladkorja, spasiran krompir, moko, pecilni prašek, na sopari stopljeno rebro čokolade in žlico masla. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno testo.
  • Po dnu namaščenega modelčka potrosimo popečeno slanino in nanjo zlijemo testo za tortico. Pečemo 25 minut na 200 stopinj Celzija.
  • V kozici na nizki temperaturi počasi segrevamo smetano za stepanje in po dolžini prerezan vanilijev strok. Dodamo eno žlico sladkorja in pazimo, da smetana ne zavre. V vročo smetano počasi vmešamo razžvrkljan rumenjak. Na koncu v skledici zmešamo še malo moke in vode ter zmes vmešamo v kuhano smetano, da se omaka malo zgosti.
  • Pečeno tortico zvrnemo na krožnik. Postrežemo jo z vanilijevo kremo, zraven pa dodamo še malo paradižnikove marmelade za svežino.

Vir: okusno.je

Nazaj