Miške s skuto in zdrobom
21. 02. 2023
Sestavine:
*4 osebe
- 80 g rozin
- rum, voda ali pomarančni sok za namakanje rozin
- 1 jabolko
- sok polovice limone
- 0,5 žličke mletega cimeta
- 4 žlic sladkorja
- 3 jajca
- 3 žlice mleka
- 3 žlice olja
- drobno naribana limonina lupinica
- 300 g moke
- 0,5 vrečke pecilnega praška
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
- Rozine preberemo in operemo. Stresemo jih v skledico in prelijemo z rumom, vodo ali pomarančnim sokom. Pustimo, da se namakajo, medtem ko pripravimo ostale stvari.
- Jabolko operemo in olupimo. Razrežemo ga na krhlje, katerim izrežemo peščišče. Krhlje nato narežemo na koščke, ki jih stresemo v manjšo posodo, kjer jih prelijemo z limoninim sokom ter potrosimo z žlico sladkorja in cimetom. Premešamo in pustimo na strani.
- V večjo posodo ubijemo jajca in jim dodamo preostali sladkor, mleko, olje in naribano limonino lupinico. Z ročno metlico ali lopatko dobro premešamo.
- Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo postopoma vmešamo v jajčno zmes. Dobiti moramo gladko maso brez grudic, v katero najprej vmešamo začinjene koščke jabolk, nato pa še namočene rozine, ki jih dobro ožamemo. Če je zmes preveč gosta, prilijemo še malo mleka.
- V večjem loncu segrejemo olje na 170 ºC (če nimamo termometra, si lahko pomagamo tako, da v olje potopimo ročaj lesene kuhalnice. Olje je dovolj vroče, ko se okoli ročaja začnejo delati majhni mehurčki).
- Vzamemo žličko in jo nekaj sekund potopimo v segreto olje. Z njo nato zajamemo testo in ga položimo v olje (pomagamo si z drugo žličko). V olju naj ne bo preveč mišk naenkrat, cvremo jih na srednji temperaturi in ko se zlato rjavo obarvajo na eni strani, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani.
- Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s kuhinjskimi brisačkami. Pustimo, da se odvečno olje odcedi.
- Še tople miške serviramo na krožnik ali pladenj in jih potrosimo s sladkorjem v prahu. Pripravljen posladek takoj postrežemo.
Vir: Okusno.je