Metina potica s pregreto smetano
28. 06. 2023
Pregreta smetana je zlato rumena smetana, ki nastane, ko sveže mleko pregrevamo v krušni peči ali pečici. Nosi sporočilo preteklosti, ko je veljala kot poslastica v različnih vsakdanjih in prazničnih jedeh. Je odličen nadev za potice, štruklje, prsjače, pa tudi zavitke in palačinke. Je značilna lokalna posebnost
Sestavine:
Testo:
- 800 g moke,
- 4 jajca,
- 2,5–3 dl mlačnega mleka,
- 40 g kvasa,
- žlička soli,
- 80 g sladkorja,
- 100 g surovega masla,
- limonina lupina
Nadev:
- 800 g pregrete smetane,
- 2 jajci,
- 50–100 g sladkorja,
- vanilijev sladkor,
- 2 pesti drobtin,
- meta
Postopek:
Pripravimo voljno, gladko kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Nadev pripravimo iz pregrete smetane, v katero smo vmešali rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Nadev posujemo z drobno narezano svežo meto. Uporabimo lahko tudi posušeno. Tesno zvijemo, položimo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Dovolj vzhajano potico pečemo pri 180 oC približno eno uro. Pečeno posujemo z mletim sladkorjem. Ponudimo še mlačno.
Vir: Začimbe in dišavnice