Metina potica s pregreto smetano

28. 06. 2023

 

Pregreta smetana je zlato rumena smetana, ki nastane, ko sveže mleko pregrevamo v krušni peči ali pečici. Nosi sporočilo preteklosti, ko je veljala kot poslastica v različnih vsakdanjih in prazničnih jedeh. Je odličen nadev za potice, štruklje, prsjače, pa tudi zavitke in palačinke. Je značilna lokalna posebnost

Sestavine: 

Testo:

  • 800 g moke,
  • 4 jajca,
  • 2,5–3 dl mlačnega mleka,
  • 40 g kvasa,
  • žlička soli,
  • 80 g sladkorja,
  • 100 g surovega masla,
  • limonina lupina

Nadev:

  • 800 g pregrete smetane,
  • 2 jajci,
  • 50–100 g sladkorja,
  • vanilijev sladkor,
  • 2 pesti drobtin,
  • meta

Postopek: 

Pripravimo voljno, gladko kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Nadev pripravimo iz pregrete smetane, v katero smo vmešali rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Nadev posujemo z drobno narezano svežo meto. Uporabimo lahko tudi posušeno. Tesno zvijemo, položimo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Dovolj vzhajano potico pečemo pri 180 oC približno eno uro. Pečeno posujemo z mletim sladkorjem. Ponudimo še mlačno.

Vir: Začimbe in dišavnice

Nazaj