Medenjakovi razpokančki
15. 12. 2021
Razpokančki so čisto preprosti piškoti, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni. Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava ni zahtevna.
Sestavine
- 140 g masla sobne temperature
- 280 g moke
- večje jajce
- zvrhana žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke cimeta
- 2 žlički začimb za medenjake
- 150 g rjavega sladkorja
- sladkor v prahu
Priprava
- Maslo s sladkorjem mlatimo, da popeni, nato dodamo jajce.
- V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato primešamo k mokrim.
- Dobljeno testo stisnemo v kepo, zavijemo v prozorno folijo za živila in za uro postavimo v hladilnik.
- Po počitku najprej nastavimo pečico na 180 stopinj, nato pa od testa odtrgamo približno 20 g in oblikujemo kroglico.
- Povaljamo jo v sladkorju v prahu.
- Odvečni sladkor otresemo, drugače ga bo preveč in bo kazil podobo razpokančka.
- Kroglico postavimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
- Razpokančke pečemo 10–12 minut.
Vir: odprta kuhinja