Makova torta z jagodami in bezgom
22. 06. 2023
Biskvit: 5 jajc, 5 jedilnih žlic sladkorja, 5 jedilnih žlic moke, 2 jedilni žlici mletega maka, 6 g pecilnega praška, 1 limona
Krema: 250 ml sladke smetane, 5–6 žIic bezgovega sirupa, 125 g masla, 5–6 bezgovih jagod
Želatina z bezgom: 10 g želatine, 3 dl bezgovega soka
Okrasitev: 10 bezgovih jagod
Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepamo tako dolgo, da se njihova masa podvoji. Nato dodamo rumenjakom lupinico cele limone in sok od polovice limone. Premešamo in dodamo suhe sestavine: mak in moko s pecilnim praškom. Narahlo vmešamo še beljakov sneg. Maso vlijemo v pekač in pečemo pri 180 oC. Preverimo z zobotrebcem, če je biskvit pečen.
Smetano čvrsto stepemo. Dodamo bezgov sirup in penasto stepeno maslo. Ko se biskvit ohladi, ga prerežemo na pol in namažemo s polovico kreme, po kateri razporedimo narezane jagode. Drugo polovico kreme namažemo po obodu torte. Pripravimo želatino z bezgovim sokom. Torto okrasimo z jagodami in prelijemo z želatino. Damo za eno uro v hladilnik, da se sestavine povežejo.
Vir: Začimbe in dišavnice