Juha iz rdečega zelja in jabolk
03. 01. 2023
*6 oseb
Sestavine:
- 500 g rdečega zelja, narezanega na tanke trakove
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- malo masla ali oljčnega olja
- 1 velika rdeča čebula, drobno nasesekljana
- 3 stebla zelene, drobno sesekljana
- 1 1/2 čajne žličke kumine
- 2 kisli jabolki, narezani na kocke
- 1 1/2 zelenjavne juhe
- 2 jedilni žlici balzamičnega kisa
- 2 čajni žlički agavinega sirupa
- 50 g zdrobljenih orehov
- 1 majhen šop sesekljanega kopra
- poper
- 4 jedilne žlice veganske kreme za kuhanje ali kisle smetane
Priprava:
rdeče zelje zmešamo z rdečim vinskim kisom in dobrim ščepcem soli ter pustimo stati. Juho je najbolje kuhati v litoželeznem loncu, v katerem na nizki do srednji tem.segrejemo olje ali maslo. Čebulo in zeleno med občasnim mešanjem dušimo približno 15 min., dokler se ne zmehčata in ne posteklenita. Vmešamo kumino, nato nekoliko povečamo tem. ter dodamo jabolka ter 3/4 zelja. Vse skupaj dušio, dokler s ezelje ne zmehča. Vmešamo juho, balzamični kis in agavin sirup, juho na kratko zavremo, nato jo pokrijemo in na nizki tem. kuhamo 30 min., nato še 10 min. brez pokrovke. Medtem v ponvi dobro segrejo olje in na njem prepražimo preostalo zelje, da postane hrustljavo. Nekaj minut pred koncem vmešamo orehe in polovice kapra. Nazaj k juhi: vmešamo preostali koper ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Juho lahko postrežemo takšno kot je ali pa jo spasiramo.