Jota po naše s kranjsko klobaso
05. 01. 2022
Sestavine:
4 osebe
- 1 kozarec kisle repe
- 1 kozarec kislega zelja
- 1 pločevinka fižola
- 1 pločevinka čičerike
- 2 čebuli 2 stroka česna
- 500 g suhega vratu
- 50 g zaseke
- 300 ml pelatov
- 1 korenje
- 1 zelena
- 1 koleraba
- začimbe: sol, poper, majaron, lovor, rdeča paprika, jušna osnova.
Jota
Narežemo čebulo, sesekljamo česen, na kocke razrežemo gomoljno zelenjavo in suh svinjski vrat. Čebulo damo pražiti v večji lonec. Ko je malo pred tem, da bi se lahko prismodila, dodamo česen, še malo popražimo in dodamo vodo ter malo pokuhamo. Nato čebulo in česen zmiksamo kar s paličnim mešalnikom. V lonec dodamo še zaseko, zelje, repo, zelenjavo in meso, nato pa spet zalijemo z vodo. Nazadnje v lonec vržemo še vse začimbe in kuhamo 45 minut. Jed odlično dopolnjuje kuhana kranjska klobasa.