Jogurtovo pecivo z marelicami
04. 09. 2023
Sestavine:
*za 8 oseb
- 1 skodelica jogurta (tekoči, čvrsti ali grški)
- 2 veliki jajci (ali 3 srednje velika)
- 0,5 skodelice olja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta (vanilijeva aroma)
- 1 skodelica sladkorja
- 2 skodelici moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 0,5 žličke mletega cimeta
- 2 skodelici izkoščičenih in razpolovljenih marelic
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pravokoten pekač (velikosti 24 x 36 centimetrov) namastimo z maslom in pomokamo ali pa ga obložimo s papirjem za peko.
- V posodo dodamo jogurt, jajca, sladkor (1-2 žlici ga prihranimo za kasneje), olje in vanilijev ekstrakt (vanilijevo aromo). Sestavine z ročno metlico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
- V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo mleti cimet ter sestavine dobro premešamo.
- Mešanico suhih sestavin stresemo v posodo z mokro zmesjo. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno testo brez grudic.
- Testo pretresemo v pekač in ga enakomerno razmažemo po celotni površini ter po vrhu pogladimo. Po testu v ravni vrsti razporedimo polovičke marelic, tako da je prerezana stran obrnjena navzgor. Po marelicah potrosimo prihranjen sladkor.
- Pecivo pečemo v ogreti pečici približno 40 minut. Pečeno je, ko se zlato rjavo obarva, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ni nobenih ostankov, ko ga izvlečemo.
- Pečeno pecivo pred serviranjem ohladimo na sobno temperaturo. Ohlajenega potrosimo s sladkorjem v prahu, narežemo na kose in postrežemo.
Vir: okusno.je