Jogurtove rezine s sadjem in piškoti

26. 06. 2024

 

Sestavine: 

  • paket savoiardi piškotov (kot za tiramisu)
  • mleko
  • rum (po želji)

 

Jogurtova krema

  • 7 dl grškega jogurta (lahko je tudi navaden)
  • 2 dl sladke smetane
  • 5 žlic sladkorja
  • 20 g listov želatine

 

Sadni preliv

  • 250 g poljubnega jagodičevja
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 lista želatine

 

Postopek: 

  • V plitko skledo vlijemo mlačno mleko, ki mu po želji za okus in aromo dodamo malo ruma. Pripravimo si pekač/posodo, v kateri bomo sladico pripravili. Piškote namočimo v mleko in jih zložimo eden poleg drugega, da z njimi v celoti zapolnimo dno pekača/posode.
  • Želatino namočimo v hladni vodi.  Sladko smetano na rahlo stepemo. 
  • Deciliter jogurta damo v kozico in ga segrejemo skoraj do vretja. Ostali del jogurta damo v skledo in mu dodamo sladkor.
  • Namočeno želatino odcedimo in jo dodamo v kozico z vročim jogurtom. Odstavimo in dobro premešamo, da se želatina raztopi.
  • Zmes z želatino in jogurtom čez cedilo precedimo v skledo s hladnim jogurtom in sladkorjem. Dobro premešamo, da se želatina lepo razporedi. V to maso z lopatko nežno in počasi, po obrokih, vmešamo stepeno sladko smetano. 
  • Pripravljeno kremo polijemo preko namočenih piškotov. Shranimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi.
  • Pripravimo še preliv iz jagodičevja, ki ga polijemo po kremi. Želatino namočimo v hladni vodi. Sadju dodamo sladkor in vse skupaj zavremo na štedilniku. Malo pokuhamo, da se sadje zmehča, vendar pa pazimo, da se ne razkuha. Vročemu sadju dodamo odcejeno želatino in premešamo, da se le-ta povsem razpusti. 
  • Ko se preliv ohladi do mlačnega, ga polijemo po jogurtovi kremi. Pecivo čez noč ohladimo v hladilniku.
  • Preden ga narežemo na kose, pecivo poljubno okrasimo s svežim sadjem in/ali svežimi listki mete oziroma melise. 

Vir: okusno.je

Nazaj