Ješprenjčkova rižota z gobami
10. 10. 2022
Ješprenjček je odličen nadomestek za riž in Italijani ga s pridom uporabljajo pri pripravi rižote. Tako kot riževa, je tudi ješprenjčkova rižota zelo rahla in kremasta, po želji pa jo obogatimo s poljubnimi dodatki. Mi smo se odločili za sveže gobe, ki preprosto jed povzdignejo v vrhunsko kulinarično poslastico.
Sestavine:
*4 osebe
- 2,5 žlice masla
- 500 g mešanih svežih gob (lisičke, kostanjevke, jurčki, šampinjoni ipd.)
- 1 žlička timijanovih listkov
- 2 žlici olivnega olja
- 2 veliki šalotki
- 2 stroka česna
- 300 g ješprenjčka
- 250 ml belega vina
- 1 l vroče jušne osnove
- 4 žlic naribanega parmezana
Postopek:
- Gobe skrbno očistimo, obrišemo z vlažno krpico in narežemo na manjše kose (manjše gobice lahko pustimo cele). V večji ponvi razpustimo maslo in na segreti maščobi popražimo narezane gobice. Dodamo timijan, dobro premešamo in ponev odstavimo.
- Šalotko in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo kozico z debelim dnom in v njej segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano šalotko in jo med občasnim mešanjem pražimo tako dolgo, da postekleni. Dodamo česen in ješprenjček ter vse skupaj med mešanjem pražimo še 1 minuto. Zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da vino izpari.
- Dodamo popražene gobice s timijanom, dobro premešamo in zalijemo s približno 3/4 vroče jušne osnove. Ješprenjček ob rahlem vrenju kuhamo 40 do 50 minut oziroma tako dolgo, da se zmehča, a je na ugriz še vedno čvrst (al dente). Po potrebi prilijemo preostalo jušno osnovo, ješprenjček pa med kuhanjem večkrat dobro premešamo.
- Ko se ješprenjček zmehča, kozico odstavimo in v ješprenjček vmešamo približno 2/3 naribanega parmezana. Jed poskusimo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Pripravljeno jed serviramo na krožnike, potrosimo s preostalim parmezanom in postrežemo.
Vir: Oksuno.je