Jagodna sladica v kozarcu
07. 06. 2022
* za 8 oseb
Sestavine:
- 120 g nadrobljenih ali zmletih piškotov (masleni, čokoladni, polnozrnati ipd.)
- sveže jagode za dekoracijo
- sveža meta za dekoracijo
Jagodni pire
- 1 žlica sladkorja v prahu (po potrebi več)
- 1 žlička limoninega soka
Jagodni pire
- 3 skodelice svežih jagod (400-500 g jagod)
Krema
- 250 g mascarponeja
- 250 g pasirane skute (lahko tudi odcejen grški jogurt ali Quark)
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlička vanilijeve arome (vanilijev ekstrakt ali pasta)
- 0,25 žličke naribane limonine lupinice
- 200 ml sladke smetane za stepanje
Postopek:
- V posodo dodamo mascarpone, pasirano skuto in sladkor v prahu. Sestavine na srednji hitrosti premešamo, da dobimo enotno kremo, v katero vmešamo vanilijevo aromo in naribano limonino lupinico.
- Sladko smetano čvrsto stepemo, nato pa jo z lopatko vmešamo v mascarponejevo kremo. Kremo do upoarabe hranimo v hladilniku. Po želji jo predevamo v dresirno vrečko, da jo bomo lažje brizgali v kozarce.
- Jagodam odstranimo zelene dele in jih narežemo na manjše koščke. Dodamo jim sladkor v prahu in limonin sok, nato pa jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire.
- Pripravimo si kozarčke, v katerih bomo sladico postregli. Vanje najprej dodamo malo jagodnega pireja, samo toliko, da z njim v celoti prekrijemo dno kozarcev. Po pireju potrosimo piškote, na katere naložimo ali nabrizgamo plast kreme. Postopek še enkrat ponovimo.
- Na sredino zgornje plasti kreme dodamo majhno žličko jagodnega pireja in po njem potrosimo piškote. Sladico vsaj za 2 uri shranimo v hladilnik, da se okusi povežejo, krema pa se dobro strdi. Pred serviranjem jo poljubno dekoriramo s svežimi jagodami in metinimi listki.
Vir: okusno.je