Jagodna panakota

27. 05. 2024

 

Sestavine: 

  • 10 g želatine v prahu
  • 50 ml hladne vode
  • 200 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilije (pasta, aroma, izvleček)

Jagodni žele

  • 5 g želatine v prahu
  • 30 ml hladne vode
  • 100 g svežih jagod
  • 40 g sladkorja
  • 200 ml vode
  • 1,5 žlice limoninega soka

 

Postopek: 

  • Najprej pripravimo jagodni žele. Želatino v prahu stresemo v kozarček ali skodelico in jo prelijemo s hladno vodo. Dobro premešamo in pustimo stati 5-10 minut, da želatina nabrekne in se strdi. 
  • V kozico stresemo zamrznjene jagode in jim dodamo sladkor, vodo ter limonin sok. Pristavimo na kuhalnik in vsebino na srednji temperaturi počasi segrevamo. Mešamo, da se sladkor povsem razpusti, nato pa pustimo, da jagode kuhajo približno 5 minut, da se povsem zmehčajo. Kozico odstavimo in dodamo želatino, ki jo raztopimo v vroči tekočini.   
  • Jagode skupaj s tekočino čimbolj gladko zmiksamo. Jagodno zmes precedimo čez drobno cedilo, nato pa jo razporedimo po kozarčkih, v katerih bomo sladico postregli. Počakamo, da se jagodni žele ohladi na sobno temperaturo, potem pa kozarčke za eno uro shranimo v hladilnik. 
  • Za smetanovo zmes ponovno v kozarček ali skodelico najprej stresemo želatino v prahu in jo prelijemo s hladno vodo. Dobro premešamo in pustimo stati 5-10 minut, da želatina nabrekne in se strdi. 
  • V čisto kozico vlijemo sladko smetano in mleko. Dodamo sladkor in vanilijo ter pristavimo na kuhalnik. Na srednji temperaturi počasi segrevamo in mešamo, da se ves sladkor raztopi. Ko zmes zavre, kozico odstavimo in v vroči tekočini raztopimo želatino. Počakamo 10-15 minut, da se smetanova zmes malce ohladi. 
  • Iz hladilnika vzamemo kozarčke s strjenim jagodnim želejem. Vanje previdno vlijemo smetanovo zmes. Ponovno počakamo, da se ta ohladi na sobno temperaturo, zatem pa kozarčke za 1-2 uri shranimo v hladilnik. 
  • Sladico pred serviranjem poljubno okrasimo. Uporabimo sveža zelišča, jagode in užitno cvetje, za dekoracijo pa lahko uporabimo tudi sladkorne perlice. 

Vir: okusno.je

 

Nazaj