Jagnječji file z dušenim rdečim zeljem in proseno polpeto
23. 01. 2023
Sestavine:
*za 2 osebi
- ena osmina glave rdečega zelja
- olje
- 1 jabolko
- 4 brinove jagode
- 300 g jagnječjega fileja
- 1 žlička mlete čokolade
- 30 g grobo mletih mandljev
- 5 dag prosene kaše
- 4 vejice timijana
- sol in sveže mleti poper
Postopek:
- Zelje narežemo na ozke trakove, jabolko pa na majhne kocke, ki jih popražimo na olju. Solimo in popramo ter dodamo brinove jagode in narezano zelje. Zalijemo z malo vode, pokrijemo in dušimo na majhnem ognju približno pol ure. Malo pred koncem kuhanja odstranimo brinove jagode.
- Jagnječji file solimo in popramo ter na visoki temperaturi na hitro popečemo na obeh straneh. Popečen kos mesa odstranimo iz ponve in povaljamo v grobo mletih mandljih. File vrnemo v srednje vročo ponev in ga na hitro popečemo. Pečeno meso damo na hladno in pustimo, da 10 minut počiva. Spočito meso narežemo na rezine. V ponev, v kateri smo pekli meso, dodamo žličko čokolade. Dobro premešamo, ponev odstavimo in omako precedimo.
- Proseno kašo kuhamo v slanem kropu 10 minut. Ko je kuhana, jo odcedimo in malo ohladimo. Dodamo timijanove listke in po okusu začinimo. Iz prosene kaše oblikujemo manjše polpete, ki jih na hitro popečemo na olju, da se lepo zlato rumeno obarvajo.
- Na krožnik najprej naložimo dušeno zelje. Na zelje položimo nekaj kosov jagnječjega fileja. Ob strani priložimo proseno polpetko ter krožnik okrasimo z omako. Pripravljeno jed postrežemo.
Vir: Okusno.je