Jagnječja obara z žličniki
27. 02. 2023
Sestavine:
*za 2 osebi
- 1 žlica olja
- 0,5 srednje čebule
- 2 stroka česna
- 400 g kosov jagnječjega mesa s kostmi
- 2 korenčka
- 1 por
- 0,5 peteršiljeve korenine
- žlička posušenega timijana (lahko tudi šetraj)
- 0,5 dl belega vina
- 1 pest brokolijevih cvetk
- 1 pest zamrznjenega stročjega fižola
- 1 pest zamrznjenega graha
- sol in mleti poper po okusu
Vodni žličniki
- 1 srednje veliko jajce
- 150 ml vode
- 2 ščepca soli
- 1 žlica olja
- 180 g moke (po ostre, pol gladke)
Postopek:
Svežo zelenjavo očistimo in operemo. Čebulo in česen ločeno drobno nasekljamo. Korenje in petešiljevo korenino zrežemo na manjše kose, por pa narežemo na kolobarje ali rezine/trakove.
Na kuhalnik pristavimo lonec in vanj vlijemo olje. Na segreti maščobi na hitro popražimo meso. Primešamo čebulo, korenje in peteršiljevo korenino ter sestavine med mešanjem pražimo 3-4 minute. Primešamo česen, por in timijan. Vse skupaj pražimo še 1 minuto, potem pa zalijemo z vinom.
Počakamo, da vino skoraj v celoti povre, zatem pa prilijemo vodo. Te naj bo toliko, da so sestavine približno 2 centimetra pod nivojem tekočine. Začinimo s soljo in mletim poprom. Lonec pokrijemo in pustimo, da se obara na zmernem ognju kuha 50-60 minut.
Po približno 30 minutah kuhanja v lonec dodamo zamrznjen stročji fižol in grah. Brokolijeve cvetke po potrebi razpolovimo in še malo počakamo, preden jih dodamo v lonec.
Pripravimo maso za žličnike. V manjšo posodo ubijemo jajce in ga z vilico dobro razžvrkljamo. Dodamo sol, olje in vodo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes, v katero postopoma vmešamo moko. Dobiti moramo povsem gladko in srednje gosto testo. Pustimo, da počiva 15 minut.
V lonec z obaro po potrebi prilijemo še malo vode in počakamo, da tekočina ponovno zavre. Vzamemo žlico in jo pomočimo v vročo juho, zatem pa z njo zajamemo pripravljeno maso in jo dodamo v lonec. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Počakamo, da žličniki priplavajo na površje, potem pa jih kuhamo še približno 5 minut. Zadnjih 5 minut kuhanja v lonec dodamo tudi brokoli.
Obaro pred serviranjem po potrebi dodatno posolimo in/ali pooporamo. Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo takoj postrežemo.
Vir: okusno.je