Jagnetina po viničarsko za 8 oseb
15. 05. 2023
Sestavine:
- 1,20 kg jagnetine (pleče brez kosti)
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 70 dag krompirja
- 70 dag korenčka
- 0,03 l olja
- sol, poper
- sesekljan svež timijan
- 2 lovorjeva lista
- 5 dl osnove iz kosti drobnice
- 2,5 dl rdečega vina
- glinena posoda s pokrovom, lahko tudi jena posoda
Postopek:
Jagnetino operemo, osušimo in narežemo na celike kocke. čebulo narežemo na kockice, česen pa stremo. Krompir in korenček operemo, olupimo in narežemo na kocke kot meso. Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici na olju opečemo kocke mesa jagnetine, solimo in popopramo. Dodamo čebulo in česen ter pražimo 3-5 minur. Dolijemo malo vode, prekuhamo in pripravljeno meso pretresemo v glineno posodo. Timijan operemo ins eseklajmo. Korenček porazdelimo po mesu, začinimo s sočjo, poprom in timijnaom. Dodamo še krompir in lovor, prilijemo mesno osnoco, rdeče vino in pokrito v pečici dučimo 1,5 ure. Jed serviramo v rimskem loncu, ki jo pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršijem.
Vir: Izbrani recepti za pripravo vrhunske jagnjetine, Jože Zalar