Jabolčna pita s skuto
17. 10. 2022
SESTAVINE
*Sestavine za 4 osebe
marelična marmelada za premaz testa
maslo in moka za pekač
Jabolčni nadev
- 320 g jabolk
- 0,4 žlička mletega cimeta
- limonin sok
- 20 g sladkorja
Skutin nadev
- 120 g skute
- 0,4 jajce
- 20 g sladkorja
- 0,4 vrečka vanilijevega sladkorja
- drobno naribana limonina lupinica
- 1-2 žlici kisle smetane
Testo
- 120 g moke
- 0,4 žlička pecilnega praška
- 40 g sladkorja v prahu
- 0,4 ščepec soli
- 80 g hladnega masla
- 0,4 jajce
- 0,4 rumenjak
POSTOPEK
Najprej pripravimo testo. V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo ter presejanim sladkorjem in pecilnim praškom. Po suhih sestavinah potrosimo na kocke narezano maslo. Maščobo s konicami prstov vgnetemo v suhe sestavine in mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo jajce in rumenjak ter sestavine na hitro zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo, ki jo blago sploščimo in ovijemo v prozorno folijo. Položimo jo v hladilnik vsaj za 60 minut.
Skuto z vilicami dobro pretlačimo. Zmešamo jo z jajcem, navadnim in vanilijevim sladkorjem, kislo smetano ter limonino lupinico.
Jabolka olupimo in jih razrežemo na četrtine, katerim odstranimo pečišča. Nato jih narežemo na tanke rezine, ki jih stresemo v skledo, pokapamo z limoninim sokom in potrosimo s sladkorjem ter mletim cimetom. Jabolka nežno premešamo, da se rezine enakomerno začinijo.
Okrogel model za pito (premera 26 centimetrov) namastimo z maslom in pomokamo (odvečno moko odstranimo). Približno 2/3 ohlajenega testa na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo v krog. Testa mora biti toliko, da z njim prekrijemo dno in obod modela za pito. S prsti ga nežno pritisnemo ob dno in obod, nato pa ga z vilicami na več mestih prepikamo.
Testo, ki je na dnu pekača, premažemo z marmelado, nato pa nanj nanesemo skutin nadev, ki ga enakomerno razmažemo po celotni površini in po vrhu lepo pogladimo. Po skutinem nadevu razporedimo jabolka, ki jih v primeru, da so zelo sočna, rahlo ožamemo.
Iz ostalega testa naredimo svaljke ali trakove in jih položimo čez jabolka, tako da nastane mreža. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 40 minut.
Vir: okusno.je