Hrenova omaka na različne načine
14. 04. 2022
- Za hrenovo omako z jabolki naribanemu hrenu dodamo naribana jabolka in ju v poljubnem razmerju zmešamo. Dodamo še sladkor, sol, oljčno olje in nekaj kapljic limoninega soka. Za blago hrenovo omako uporabimo razmerje med hrenom in jabolki približno 1 proti 2.
- Hren s smetano – enostavno dodamo naribanemu hrenu še nekaj žlic kisle smetane.
- Naribanemu hrenu lahko dodamo tudi naribano kuhano jajce, sol, sladkor, malo belega vina ali kisa.
- Namaz rdeče pese s hrenom pripravimo z dodatkom sladkorja, soli in jabolčnega kisa.
- Topla hrenova omaka:
- Sestavine:
– 50 g sveže nastrganega hrena
– 20 g masla
– majhna žemlja
– 0,5 l juhe
– 50 g kremnega sira
– 2 žlici domačega jabolčnega kisa
– sol, poper
Priprava:
- Žemljo na drobno nakockamo in jo v kozici na hitro popražimo na maslu.
- Vlijemo juho (najraje tisto, v kateri se je kuhala krača z zelenjavo) in pomešamo, da se žemlja pridno napoji.
- V kozico stresemo hren, kremni sir in kis, nato pa vse skupaj divje zmešamo s paličnim mešalnikom.
- Solimo in popramo po okusu.
- Če je omaka pregosta, prilijemo malo juhe ali vode, če pa je preredka, jo malce pokuhamo.
Vir: nasasuperhrana.si, odprtakuhinja.si