Goveja lička z belim fižolom in zeliščnim šopkom

16. 12. 2024

 

Sestavine:

Goveja lička

  • 1 kg očiščenih govejih ličk  »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 g rumeno korenje
  • 100 g korenje
  • 100 g rumena koleraba
  • 50 g gomoljne zelene
  • 50 g shiitake gobe
  • 20 g svežega ingverja
  • 200 g rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica gorčice
  • sol, poper
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 ml olivnega olja
  • 1 l zelenjavnega fonda
  • zeliščni šopek (rožmarin, timijan, žajbelj, luštrek )

Beli fižol

  • 300 g debelega belega fižola
  • 100 g šalotke
  • 100  g svežega kumkvata
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 g mlade čebule (samo zeleni del )
  • 50 g masla
  • sol in roza poper

Zeliščni šopek

  • Berivka, rukola, mladi listi rdeče pese, koper, meta, koriander, limonov sok in olivno olje

 

Priprava:

Goveja lička

Očistimo lička maščobe in zunanjih kit. Olupimo in na kocke narežemo vso zelenjavo. Sesekljamo čebulo in česen.

Lička na vročem olju iz obeh strani popečemo in jih damo na stran.

Na maščobi od pečenja nato dušimo čebulo, česen in zelenjavo. Na zmernem ognju dušimo zelenjavo približno 10 min, da karamelizira. Dodamo še zelišča.

Nato dodamo dušeni zelenjavi še lička, začnimo s soljo in poprom ter zalijemo z rdečim vinom. Pokuhamo, da vino povre in zalijemo z zelenjavnim fondom.

Lička z zelenjavo prestavimo v pekač in pokrito kuhamo/pečemo v pečici na 160 stopinj 2 do 2,5 ure.

Lička so gotova, ko jih z vilicami lahko razkosamo. 

Lička lahko serviramo z zelenjavo, v kateri so se kuhala, ali pa omako precedimo skozi sito ter tako uporabimo samo omako, ki jo polijemo po ličkih.

Beli fižol

Fižol dan prej namočimo. Naslednji dan vodo odlijemo, v lonec nalijemo svežo in fižol kuhamo 25 do 30 min, odvisno od kvalitete fižola.

Na maslu prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo drobno narezan kumkvat in kuhan fižol ter zalijemo s fondom kuhanih ličk. 

Dušimo 5 minut in na koncu dodamo še mlado čebulo.

Kako serviramo:

V krožnik najprej naložimo kuhani fižol, obložimo z govejimi lički in polijemo z omako.

Na koncu garniramo z zeliščnim šopkom, ki ga pokapamo z olivnim oljem in malo limoninega soka. 

 

Vir: Naša super hrana

Nazaj