Gosta enolončnica iz kislega zelja, krompirja in klobase
17. 01. 2023
*Sestavine za 6 oseb
Sestavine:
- 1,2 l vode
- 4 srednje veliki moknati krompirji
- 0,5 žličke soli
- 1 dimljena polsuha klobasa (lahko tudi kranjska klobasa)
- 500 g kislega zelja
- 1 čebula
- 1-2 stroka česna
- mleti poper po okusu
- 0,25 žličke kuminovih semen (po želji)
- 150 g kisle smetane (po želji tudi več)
Postopek:
- Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke.
- Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega dodamo krompir, hladno vodo in sol. Zavremo in na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča (približno 15 minut).
- Medtem klobaso narežemo na kolobarje, čebulo in česen pa olupimo ter ločeno drobno sesekljamo.
- Ko se krompir zmehča, v lonec dodamo narezano klobaso, čebulo, česen in kislo zelje, skupaj s tekočino iz kozarca ali vrečke, v kateri je bilo zelje shranjeno. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter po želji dodamo tudi semena kumine. Pustimo, da se jed ob rahlem vrenju kuha 10 minut.
- Tik preden enolončnico postrežemo, v posodo odlijemo za približno eno skodelico tekočine iz lonca in jo gladko razmešamo s smetano. Zmes vlijemo v lonec in enolončnico med nenehnim mešanjem kuhamo še nekaj minut, a pri tem pazimo, da ne vre. Postrežemo s kruhom.
Vir: Okusno.je