Gorenjska prata
17. 06. 2024
Sestavine:
- 500 g suho prekajene vratovine
- 800 g starega kruha
- 1 čebula
- 6 jajc
- 3 žlice nasekljanega peteršilja
- sol in sveže mleti poper
- 2 žlici olja
Priprava:
- Prekajeno vratovino operemo, položimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo.
- Kruh zrežemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekočine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaži. Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi zlato rumeno prepražimo na segretem olju. Ohlajeno meso zrežemo na kockice.
- V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razžvrakljamo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj in popraženo čebulo.
- Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Pravokoten pekač dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato pečemo v ogreti pečici 40 do 60 minut. Pečeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekača, narežemo na kose in postrežemo.
Vir: okusno.je