Golaževa juha
17. 02. 2025
Sestavine
*za 5 oseb
- 3 žlice olja (uporabimo lahko tudi svinjsko mast)
- 600 g govejega bočnika ali plečeta
- 350 g čebule
- 2-3 stroka česna
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 1.2 l goveje jušne osnove
- 400 g krompirja
- 1-2 lovorjeva lista
- 0.5 žličke mlete kumine
- 4 poprova zrna
- sol
Postopek:
Meso operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Narežemo ga na majhne koščke. Čebulo in česen olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo.
Na kuhalnik pristavimo večji lonec in v njem segrejemo olje. Na njem popražimo narezano meso, nato pa ga poberemo iz lonca in shranimo na krožniku.
V lonec, v katerem smo pražili meso, stresemo čebulo in jo med občasnim mešanjem pokrito dušimo toliko časa, da se že skoraj čisto zmehča. Po potrebi prilijemo še malo olja. Na koncu primešamo sesekljan česen.
V lonec vrnemo popraženo meso in dodamo paradižnikov koncentrat ter mleto papriko. Sestavine dobro premešamo, nato pa jih zalijemo z jušno osnovo. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem. Počakamo, da tekočina zavre, nato pa pustimo, da se golaževa juha na zmernem ognju ob rahlem vretju v pokriti posodi kuha 45-50 minut. Občasno premešamo.
Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na približno 1,5 centimetra velike kose. V lonec ga dodamo skupaj z lovorjevim listom, poprovimi zrni in mleto kumino. Juho po okusu začinimo s soljo in jo na zmerni temperaturi kuhamo približno 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir skuha. Po potrebi prilijemo še malo tekočine (voda ali jušna osnova).
Golaževo juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice. Postrežemo jo kot samostojno jed s kruhom.
Vir: okusno.je