Cvetačna kremna juha
07. 08. 2023
Cvetačna kremna juha je naravnost izvrstna. Za še večji užitek jo postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami, česnovimi kruhki ali sirovimi palčkam.
*4 osebe
Sestavine:
- 900 g cvetače
- 0,5 l vode
- 0,5 l mleka
- 1,5 žlice olivnega olja
- 0,75 žličke soli
- 2 ščepca belega popra
- 2 ščepca mletega muškatnega oreščka
- 1 dl kisle smetane
Postopek: priprava 7 minut in 20 minut kuhanja
- Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na posamezne cvetke. Cvetke stresemo v večji lonec in jih zalijemo z vodo in mlekom.
- Lonec pristavimo na kuhalnik in vsebino počasi zavremo. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižamo in kuhamo še toliko časa, da se kosi cvetače povsem zmehčajo.
- Lonec odstavimo in zelenjavo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo olivno olje, sol, beli poper in nariban muškatni orešček, dobro premešamo in ponovno pristavimo na kuhalnik. Ko juha zavre, lonec odstavimo in v juho vmešamo kislo smetano. Juho poskusimo in po potrebi dodatno posolimo ali popopramo. Serviramo jo v globoke krožnike ali jušne skledice in takoj postrežemo.
Vir: Okusno.je