Bučna rolada s kislo smetano
02. 11. 2023
SESTAVINE
Sestavine za 8 oseb.
- 150 g nesoljenih bučnih semen
- 140 g eritritola (ali navadnega sladkorja)
- 0,5 žličke pecilnega praška
- 7 jajc
- 3 žlice bučnega olja
- 0,5 žličke vanilijevega ekstrakta
- naribana lupinica ene limone
- 350 g kisle smetane
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač, velikosti 40 x 30 cm, obložimo s papirjem za peko.
Bučna semena skupaj s polovico sladila drobno zmeljemo v multipraktiku, nato pa vmešamo pecilni prašek.
Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa stepamo z drugo polovico sladila. Ko se zmes podvoji, vmešamo bučno olje, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico.
K rumenjakom vmešamo zmleta bučna semena, nato četrtino snega in na koncu še preostanek snega.
Maso pretresemo v pekač. Enakomerno jo razporedimo po celotni površini in po vrhu pogladimo.
Biskvit pečemo v ogreti pečici 12 minut. Še vročega skupaj s papirjem za peko povlečemo iz pekača. Prekrijemo ga s čistim kosom papirja za peko in zavijemo v rolado. Vse skupaj zavijemo še v vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se biskvit povsem ohladi.
Ohlajeno rolado previdno odvijemo in enakomerno premažemo s kislo smetano. Trdno jo zvijemo, ovijemo jo v papir za peko in za vsaj 2 uri postavimo v hladilnik, da se smetana strdi in učvrsti.
Pripravljeno rolado serviramo na pladen. Po vrhu jo po želji potrosimo s sladkorjem v prahu in narežemo na kose.
Vir: okusno.je