Bučkini ocvrtki s feto

27. 09. 2023

 

Sestavine 

*za 6 oseb

  • 800 g bučk (približno 4 bučke)
  • 2 jajci, rahlo razžvrkljani
  • 3 mlade čebulice
  • 3 žlice
  • sesekljane mete
  • 150 g feta sira
  • 190 g drobtin za v maso + dodatno drobtine, v katerih povaljamo kroglice
  • sol
  • 1 ščepec čilijevih kosmičev (po želji)
  • sveže mleti poper
  • olje za cvrtje

Postopek: 

  • Bučke operemo, osušimo in grobo naribamo. Naribane bučke stresemo na cedilo in jih zmešamo s 1/4 žličke soli. Cedilo postavimo nad skledo in pustimo stati 30 minut, da se iz bučk izloči odvečna tekočina. 
  • Medtem mlado čebulico očistimo in operemo. Zeleni del narežemo na rezine, beli del pa sesekljamo. 
  • Bučke z rokami dobro ožamemo, da iz njih izločimo čim več odvečne tekočine. Stresemo jih v skledo, v katero dodamo tudi ostale sestavine: mlado čebulico, sesekljano meto, drobtine, razžvrkljani jajci, nadrobljeno feto, sol, poper in čili, ki pa ga lahko tudi izpustimo. Sestavine s čistimi rokami dobro pregnetemo, da dobimo enotno maso.
  • Na kuhalnik pristavimo globljo ponev, v katero vlijemo primerno količino olja in ga dobro segrejemo. Medtem iz pripravljene mase oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v drobtinah in sproti odlagamo na čist pladenj.
  • Ko so kroglice pripravljene, jih zlato rjavo ocvremo v segretem olju. Pazimo, da hkrati ne cvremo preveč kroglic, saj se bo tako temperatura olja bistveno znižala, kroglice pa bodo posledično vpile več olja. Cvremo jih približno 5-6 minut, ko so ocvrte, pa jih s penovko poberemo iz olja in odcedimo na papirnatih brisačkah. 
  • Pripravljene kroglice postrežemo z osvežilno jogurtovo ali marinara omako, zraven pa se prileže tudi tzatziki. 

Vir: okusno.je

Nazaj