Brizgani masleni piškoti
04. 12. 2023
Za 2 pekača.
Sestavine
- 230 g masla in 1 jajce, oboje sobne temperature
- 150 g kristalnega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja
- 280 g moke, 1/2 žličke soli, 2 žlici mleka
Dodatno po želji
- 100 g čokoladnih kapljic za mafine (termostabilne kapljice)
- 100 g kandiranega sadja, perlice
Priprava
- Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Maslo in sladkor stepamo na visoki hitrosti približno 10 minut oz. toliko časa, da postane masa bela in puhasta.
- Pri manjši hitrosti nato dodamo jajce, vaniljev sladkor in mešamo toliko časa, da se vse lepo poveže. (S silikonsko lopatko vmes dvakrat postrgamo maso, ki se je nabrala na posodi.)
- Med stepanjem pri majhni hitrosti dodamo še moko in sol. Vse naj se vse lepo poveže.
- Na koncu dodamo še dve žlici mleka in prenehamo stepati.
- Vzamemo dresirno vrečko za brizganje, vanjo vstavimo zvezdasti nastavek poljubne velikosti in jo napolnimo z maso. Piškote takoj nabrizgamo na pekač v razmaku 3 cm.
- Pečemo 13–15 minut oziroma do zlato rjave barve.
- Piškote pospravimo v škatlo, zdržijo do dva meseca.
Namig: Pečene piškote lahko do polovice pomočimo v čokolado ali pa jih z njo malce porišemo.
In še pomembnejše: Ko napolnimo vrečko, ne odlašamo z brizganjem, saj bo masa vedno bolj gosta in je ne bomo več mogli stisniti skozi zvezdico. Naredimo lahko poljubne oblike: palčke, rožice kot mi, vrtnice, osmice, srčke … Po želji dodamo na nabrizgan piškot čokoladno kapljico, perlico ali kandirano sadje.
Vir: Odprta kuhinja