Bezgov sirup
06. 05. 2024
Sestavine:
- 30 ali več večjih bezgovih cvetov
- 3 litre vode
- 3 kg sladkorja
- 3 citronke (60 g)
- 3 limone
- dober šop mentolove mete ali
- dober šop melise
Postopek:
Bezgove cvetove oberemo in jih nežno zlagamo v košaro ali cekar, da izgubimo čim manj dišečega cvetnega prahu, ki je poln vitaminov in mineralov.
V večjem loncu, kakšnem 6 litrskem, če bomo delali z litri vode, najprej zavremo vodo in štedilnik ugasnemo. Dodamo sladkor in citronsko kislino in mešamo, da se sladkor stopi. Počakamo, da se sladkana voda ohladi. V primeru, da bomo bezgov sirup delali z zelišči, dodamo zelišča v še toplo sladkano vodo, saj se eterična olja iz zelišč bolj sproščajo v topli vodi. Vendar ne v vroči.
Ko se voda ohladi na sobno temperaturo, dodamo očiščene bezgove cvetove. Vsak cvet posebej pregledamo in mu odstranimo morebitne žužke. Jaz cvetov ne perem, jih pa zato nabiram na "eko" krajih, kjer vem, da se ne škropi z umetnimi škropivi, kjer ni mestnega prahu, …
Na koncu dodamo še narezane limone in pokrijemo s pokrovko, ker ne želimo, da se v soku ponoči jakuzzirajo mušice in morebiten hišni prah.
Pustimo, da se vse skupaj namaka 24 - 48 ur.
Sok iz vrča s pomočjo lijaka nalijemo v še vroče steklenice in jih takoj neprodušno zapremo. Soka nikoli ne nalivamo do vrha zamaška.
Vir: 220 stopinj poševno